Fico stratil súdnosť, komentuje opozícia jeho kandidatúru na post ústavného sudcu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Igor Matovič, Veronika Remišová
Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič a poslankyňa Veronika Remišová. Foto: archívne, SITA/Marko Erd.

BRATISLAVA 7. januára (WebNoviny.sk) – Snaha Roberta Fica uchádzať sa o miesto sudcu na Ústavnom súde SR je podľa Veroniky Remišovej (OĽANO) dôkazom toho, že predseda Smeru-SD stratil všetky zábrany a súdnosť.

Zdôraznila, že ústavný súd je jednou z najdôležitejších inštitúcií v štáte a bolo by nešťastím pre Slovensko, keby sa stal predĺženou rukou politických strán.

Dôvera ľudí v štát

„Kandidatúra Roberta Fica je odkazom pre Slovákov, že strana Smer-SD chce bez ohľadu na záujmy Slovenska ovládnuť aj tie inštitúcie štátu, ktoré majú byť podľa ústavy nezávislé,“ konštatovala Remišová. Uzavrela, že Slovensko potrebuje obnoviť dôveru ľudí v štát a jeho inštitúcie, ale „odkladaním predsedov politických strán na Ústavný súd SR sa ďaleko nedostane“.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je presvedčená, že kandidatúra Roberta Fica na ústavného sudcu znamená blížiaci sa koniec strany Smer-SD, pretože „jej hlavní protagonisti opúšťajú túto potápajúcu sa loď“. Podľa SaS je Fico absolútne nevhodný kandidát, keďže jeho politické konanie sa nedá oddeliť od právnych názorov.

Nectí si demokraciu

„Robert Fico si nectí demokraciu, ústavnosť, sú mu ľahostajné ľudské, občianske i politické práva občanov a na Ústavnom súde SR nemá čo hľadať,“ uviedla v stanovisku SaS.

Poslanec Martin Glváč (Smer-SD) v pondelok potvrdil, že Fico sa bude uchádzať o post ústavného sudcu. „Myslím si, že ide o najschopnejšieho kandidáta na základe jeho doterajšieho pôsobenia,“ uviedol Glváč.

Slovensko čaká veľká výmena ústavných sudcov, keď sa ich vymení až deväť z celkového počtu 13 vrátane predsedu. Podľa Glváča by mohol Fico zastávať v budúcnosti aj post predsedu Ústavného súdu SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin GlváčRobert FicoVeronika Remišová
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSaS Sloboda a SolidaritaÚstavný súd SR