Video: Premiér Trudeau sa pustil do Číny, trest smrti pre Kanaďana je podľa neho odvetou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Justin Trudeau
Kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: archívne, SITA/AP

PEKING 14. januára (WebNoviny.sk) – Kanadský premiér Justin Trudeau v pondelok nečakane ostro protestoval proti udeleniu trestu smrti pre Kanaďana Roberta Lloyda Schellenberga, ktorého chytili v Číne za údajné pašovanie drog.

Kanaďana zatkli už v roku 2014 a v roku 2016 ho odsúdili na 15-ročné väzenie, v pondelok však súd v meste Ta-lien v provincii Liao-ning preklasifikoval rozhodnutie na trest smrti. Nielen podľa kanadského premiéra ide o jasnú odvetu za to, že Kanada v decembri bezprecedentne zatkla vysokopostavenú predstaviteľku čínskej technologickej firmy Huawei Meng Wan-čou a zvažuje jej vydanie do Spojených štátov.

Kanadský premiér Trudeau v pondelok vyhlásil, že je „extrémne znepokojený – tak, ako by mali byť všetky krajiny sveta – tým, že Čína sa rozhodla svojvoľne narábať so svojím súdnym systémom, a tiež jej rozhodnutím nerešpektovať dlhoročné zvyklosti v oblasti diplomatickej imunity„.

Tým premiér narážal najmä na zatknutie ďalšieho Kanaďana, Michaela Kovriga, bývalého diplomata, ktorého Čína tiež zatkla v odvete za zatknutie predstaviteľky firmy Huawei v Kanade.

V Číne medzičasom zatkli pod svojráznymi zámienkami aj ďalších Kanaďanov – podnikateľa Michaela Spavora či učiteľku Sarah McIver. Tá sa dostala do čínskeho väzenia za údajné problémy okolo jej pracovného povolenia. McIver Číňania po medzinárodnom tlaku koncom decembra prepustili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Justin TrudeauMeng Wan-čou