Výsluhové dôchodky mestských policajtov by zaťažili rozpočty miest a obcí, vraví Saková

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Denisa Saková
Ministerka vnútra SR Denisa Saková počas brífingu po návrate z Berlína po stretnutí s nemeckým ministrom vnútra. Bratislava, 24. september 2018. Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 17. januára (WebNoviny.sk) – Ministerstvo vnútra je pripravené diskutovať o problematike výsluhových dôchodkov pre mestských a obecných policajtov.

Kompetencia ministerstva financií

Ako vo štvrtok pre médiá v tejto súvislosti povedala ministerka vnútra Denisa Saková, so zástupcami mestských a obecných policajtov sa už predstavitelia ministerstva stretli.

„Nie je to však len kompetencia ministerstva vnútra, pretože táto oblasť a sociálne výhody, ktoré by platili pre mestských policajtov, sú čiastočne téma aj pre ministerstvo financií,“ povedala Saková s tým, že by to spôsobilo zaťaženie rozpočtov miest a obcí, ktoré by ich žiadali práve od rezortu financií. „Je to téma na trošku širšiu diskusiu,“ dodala.

Združenie náčelníkov mestských a obecných polícii ešte v decembri prezentovalo požiadavku, aby príslušníci týchto zložiek po skončení služobného pomeru poberali výsluhové dôchodky.

Argumenty za a proti

Podľa nich to takto funguje v celej Európskej únii s výnimkou Slovenska, Českej republiky a Poľska. Podľa vlastných slov totiž vykonávajú podobnú prácu ako štátni policajti.

Jedným z argumentov, prečo mestskí a obecní policajti nemajú nárok na výsluhové dôchodky, bolo, že nie sú ozbrojený zbor ale poriadková služba.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Denisa Saková
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR