Colníci zastavili ukrajinského vodiča, v aute mu našli takmer 1,5 tony parmezánového syra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
syr
Foto: ilustračné, Getty Images

BRATISLAVA/MICHALOVCE 18. januára (WebNoviny.sk) – Takmer 1,5 tony parmezánového syra zaistili v blízkosti slovensko-maďarských hraníc michalovskí colníci počas spoločnej akcie s policajtmi. Hliadka v obci Pribeník zastavila dodávku s českými evidenčnými číslami.

Ukrajinský vodič mal v aute množstvo tzv. bochníkov tvrdého syra označeného ako Permigiano Reggiano, pritom podľa platných európskych predpisov sa na dovoz mliečnych výrobkov vzťahujú zákazy a obmedzenia.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová, podľa trasy, ktorú vodič colníkom uviedol, nadobudli podozrenie, že tovar môže pochádzať aj z tretích krajín, prípadne v ňom môžu byť ukryté aj cigarety, drogy či iný nelegálny tovar.

Colníci preto tovar zaistili. Kontaktovali aj Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu v Michalovciach, ktorá zistila, že tovar je nedostatočne označený na to, aby ho bolo možné presne identifikovať a určiť jeho pôvod.

Keďže ide o potravinu neznámeho pôvodu nespĺňa podmienky pre uvedenie na európsky trh. Trhová hodnota originálu takéhoto syra sa pohybuje v rozmedzí 32 až 40 eur za kilogram. Pri zaistenom množstve tovaru by mohlo ísť o hodnotu až do 59-tisíc eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia