Modernizáciu vojenských vrtuľníkov Mi-17 bude riešiť polícia, kontrolóri našli mnoho pochybení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
NKÚ; Najvyšší kontrolný ústav
Foto: ilustračné, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 18. januára (WebNoviny.sk) – Národný kontrolný úrad SR odovzdáva modernizáciu vojenských vrtuľníkov Mi-17 orgánom činným v trestnom konaní.

Neefektívne a nehospodárne

Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor inštitúcie s tým, že navyše kontrolóri zaradili rezort obrany medzi rizikové úrady najmä pre objem finančných zdrojov.

Nedostatkom je podľa NKÚ aj schopnosť zriadenia ťažkej mechanizovanej brigády, pričom Slovensko v súčasnosti plní jednu z osemnástich deklarovaných spôsobilostí Severoatlantickej aliancie (NATO). Ťažká mechanizovaná brigáda má byť plne k dispozícii až v roku 2030. Jej súčasťou majú byť opancierované transportéry a aj tanky.

„Kontrolná akcia, ktorú kontrolná inštitúcia realizovala v rámci rezortu obrany ešte v roku 2016, identifikovala viacero rizík súvisiacich s možným neefektívnym, nehospodárnym nakladaním s prostriedkami štátu. Išlo napríklad o vyčlenenie viac ako 16 miliónov eur na modernizáciu dvoch vojenských vrtuľníkov. Ich modernizácia bola plánovaná ešte v roku 2010, avšak obnovené vrtuľníky Mi–17 neslúžili ozbrojeným silám ani v roku 2018. V prípade podozrenia na závažné porušenie zákonov odstupuje úrad zistenia orgánom činným v trestnom konaní a aj v tomto prípade poskytol protokol polícii,“ konštatuje v správe NKÚ.

Stav záväzkov voči NATO

Kontrolóri preverili aj stav našich záväzkov voči NATO. „Slovenská republika sa pri vstupe do Severoatlantickej aliancie zaviazala plniť záväzky, ktoré majú prispieť ku kolektívnej obrane, majú vytvárať ucelený systém aktívnej bezpečnosti voči novým svetovým hrozbám v oblasti terorizmu, extrémizmu či migrácie. V rámci plnenia Cieľov spôsobilosti má Slovensko problémy hlavne z dôvodu nedostatočného finančného krytia, čo sa negatívne odzrkadľuje v modernizácii a prezbrojovaní Ozbrojených síl SR. Z celkového počtu 18 Cieľov spôsobilosti 2013 – 2017 bol splnený len jeden. Významným nedostatkom je schopnosť zabezpečiť zo strany SR pre Alianciu ťažkú mechanizovanú brigádu, pričom vytvorenie plne spôsobilej brigády je naplánované až na rok 2030,“ dopĺňa stanovisko.

Národný kontrolný úrad navyše okrem iného zaradil Ministerstvo obrany SR medzi rizikové inštitúcie. Z toho vyplýva, že zmluvy a modernizácia Ozbrojených síl SR budú v najbližšom období pod väčším dozorom kontrolórov.

„S ohľadom na výrazný objem verejných prostriedkov a na základe vlastných analýz zaradili kontrolóri rezort obrany medzi rizikové inštitúcie, ktoré budú v nadchádzajúcich troch rokoch pod ich väčším drobnohľadom. Týmto krokom chce národná autorita prispieť k tomu, aby štátne prostriedky vyčlenené na strategický rozvoj armádnej techniky, výzbroje boli použité na dosiahnutie stanovených cieľov, aby rezort obrany transparentne vyhodnocoval merateľné ukazovatele definované v kľúčových dokumentoch rozvoja, modernizácie ozbrojených síl. Keďže v prípade oboch akcií pracovali kontrolóri s informáciami chránenými v zmysle zákona o ochrane utajovaných skutočností, predseda úradu Karol Mitrík zaslal protokoly nielen najvyšším ústavným činiteľom, ale aj poslancom výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť,“ uzavrel NKÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Karol Mitrík
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SRNAKA Národná kriminálna agentúraNKÚ Najvyšší kontrolný úradPZ Policajný zbor SR