Foto: Minister obrany Peter Gajdoš si osobne uctil obete leteckého nešťastia v Hejciach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gajdoš, Hejce
Minister obrany SR Peter Gajdoš počas pietnej spomienky pri pomníku obetiam v maďarskej obci Hejce pri príležitosti 13. výročia tragédie, pri ktorej zahynulo 42 slovenských vojakov. Hejce, Maďarsko, 19. január 2019. Foto: SITA/MO SR

BRATISLAVA 19. januára (WebNoviny.sk) – Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) si osobne pripomenul obete leteckého nešťastia pri maďarskej obci Hejce, pri ktorom zahynulo 41 profesionálnych vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu.

V sobotu totiž uplynulo od tragédie presne 13 rokov, keď sa špeciál AN-24 vracal z Kosova. Zo všetkých ľudí na palube špeciálu AN-24 prežil jediný, v tom čase nadporučík Martin Farkaš. Lietadlo za tmy pri pristávacom manévri narazilo do zalesneného kopca neďaleko maďarskej obce Hejce.

Vracali sa z Kosova

Vojaci sa vracali z polročného pôsobenia v mierovej misii KFOR v Kosove. Leteckú tragédiu profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR z januára 2006 pripomína pamätník v strede obce Hejce. Ministerstvo obrany SR si obete tragédie pripomína každoročne na výročie nešťastia pietnym aktom.

„Udalosť, ktorá navždy zmenila osudy 42 rodín, je dodnes hlboko vrytá v našej pamäti. Ani 13 rokov po tejto tragédii sa nezmenilo nič na tom, že 19. január je a navždy pre nás zostane čiernym dňom,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš.

„Nikdy nezabudneme na 19. januára 2006 a nezabudneme ani na slovenských vojakov, ktorí nezištne pomáhali v posledných mesiacoch svojho života v Kosove v nádeji, že vytvoria jeden lepší svet. Buďte na nich hrdí,“ povedal maďarský minister obrany Tibor Benkő.

Svätá omša pri pamätníku

Na počesť zosnulých sa konala v sobotu aj svätá omša a potom spomienka pri pamätníku v samotnej obci Hejce. Minister Gajdoš v čase havárie pôsobil v Ozbrojených silách SR ako zástupca náčelníka generálneho štábu.

Pamiatku profesionálnych vojakov, si uctil minister obrany SR Peter Gajdoš spolu ministrom obrany Maďarska Tiborom Benkőm, predsedom Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Antonom Hrnkom, náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Danielom Zmekom a s ďalšími predstaviteľmi slovenského rezortu obrany a ozbrojených síl.

Gajdoš, Hejce
Pietna spomienka pri pomníku obetiam v maďarskej obci Hejce pri príležitosti 13. výročia tragédie, pri ktorej zahynulo 42 slovenských vojakov. Hejce, Maďarsko, 19. január 2019. Foto: SITA/MO SR
Gajdoš, Hejce
Sprava: Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (GŠ OS) SR Daniel Zmeko a minister obrany SR Peter Gajdoš počas pietnej spomienky pri pomníku obetiam v maďarskej obci Hejce pri príležitosti 13. výročia tragédie, pri ktorej zahynulo 42 slovenských vojakov. Hejce, Maďarsko, 19. január 2019. Foto: SITA/MO SR
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel ZmekoPeter Gajdoš
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR