Video: Vo Francúzsku pokračujú protesty „žltých viest“ aj po snahe Macrona upokojiť hnev

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Žlté vesty, Francúzsko, protest
Protest "žltých viest" trvá už desať týždňov proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, Paríž, Francúzsko, 19. január 2019. Foto: reprofoto, www.youtube.com

PARÍŽ 19. januára (WebNoviny.sk) — Vo Francúzsku pokračujú v sobotu protesty takzvaných žltých viest. Tisíce demonštrantov vyšli opäť do ulíc miest naprieč krajinou, a to už desiaty víkend po sebe. Stalo sa tak napriek snahe prezidenta Emmanuela Macrona upokojiť ich hnev prostredníctvom celonárodnej debaty.

V Paríži pochod odštartoval pri Invalidovni a demonštranti si pripomenuli desať obetí dopravných nehôd súvisiacich s protestami a tiež stovky zranených od ich začiatku 17. novembra.

V Paríži je v pohotovosti 5 000 policajtov, najmä v centre mesta, v celom Francúzsku ich je nasadených okolo 80-tisíc. V Paríži mal pochod pokojný priebeh, popoludní zadržala polícia 12 osôb.

Protesty žltých viest začali 17. novembra motoristi, ktorí protestovali proti zvyšovaniu daní z pohonných hmôt. Celonárodné demonštrácie sa však už netýkajú len motoristov, ale zameriavajú sa aj na iné problémy vrátane vysokých životných nákladov. Demonštranti pritom obviňujú Macrona, že nevníma problémy obyčajných ľudí, a vyzývajú ho na odstúpenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Emmanuel Macron