Štátni ochranári chcú zlepšiť reputáciu slovenských šeliem, verejnosti priblížia ich život

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Medveď. rys, vlk

BRATISLAVA 20. januára (WebNoviny.sk) – Priblížiť verejnosti, najmä deťom a študentom, život medveďa, vlka a rysa, ako aj vyvrátiť negatívne mýty o týchto šelmách, je cieľom nového projektu Príbehy troch šeliem.

Súčasťou projektu budú aj besedy

Spoločne ho organizujú Štátna ochrana prírody (ŠOP), Správa Národného parku Malá Fatra a Krajská knižnica v Žiline. Projekt bude prebiehať v trojročnom cykle, pričom tento rok sa zameria na vlka dravého.

V rámci projektu budú mať deti za úlohu do 15. marca napísať rozprávku, báseň, komiks, nakresliť obrázok vlka alebo vypracovať projekt o vlkovi. V apríli bude v Krajskej knižnici otvorenie výstavy týchto prác. Súčasťou projektu budú aj besedy, prednášky, zážitkové čítania či tvorivé dielne o vlkovi s odborníkmi.

Zlepšiť reputáciu šeliem

Šelmy podľa ŠOP odpradávna vnímali ľudia ako potravinového konkurenta a ich utajený život v lese vzbudzoval strach. „Človek zviazaný strachom a predsudkami priviedol veľké šelmy až na pokraj vyhynutia. Ľudia ich lovili či už kvôli trofejam, ochrane domácich zvierat a majetku, alebo z obáv o svoj život. Osobitne vlk je vnímaný veľmi negatívne a dodnes trpí za to, že v rozprávkach zjedol Červenú čiapočku,“ píše ŠOP na svojej internetovej stránke.

Tieto zvieratá sú tiež často negatívne medializované, čo v ľuďoch utvrdzuje strach. Navodenie pozitívneho obrazu je podľa štátnych ochranárov možné dosiahnuť systematickou prácou s deťmi, a to napríklad čítaním rozprávok či príbehov, kde vystupujú veľké šelmy a v prípade negatívnej postavy tvorba alternatívneho deja.

„Hlavným cieľom spoločného projektu je zlepšiť reputáciu šeliem a v neposlednom rade aj rozvíjanie čitateľskej gramotnosti a tvorivosti detí a mládeže,“ uzavrela ŠOP. Viac informácií o projekte je na stránke www.sopsr.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ŠOP Štátna ochrana prírody