Prioritou pri riešení mimoriadnych situácii na severe je podľa Sakovej dostať sneh z obcí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Denisa Saková
Ministerka vnútra SR Denisa Saková.

BRATISLAVA 20. januára (WebNoviny.sk) – Prioritou pri riešení mimoriadnych situácii spôsobených počasím na severe Slovenska je podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej momentálne dostať množstvo odhrnutého snehu preč z obcí.

Problémom sú aj nánosy snehu

„Veľký objem snehu spôsobuje v obciach veľké problémy, pretože sa nachádza na cestných komunikáciách, nemá sa kde odhŕňať nový sneh, ktorý by prípadne napadol a taktiež nám spôsobujú problémy nánosy snehu na strechách,“ povedala ministerka dnes v diskusnej relácií V politike televízie TA3. Podľa ministerky je preto množstvo snehu nutné vyviesť z intravilánov obcí do extravilánov.

S cieľom pomôcť postihnutým obciam bola podľa ministerky mobilizovaná potrebná technika aj z ostatných regiónov Slovenska, pričom jej bolo nasadených približne 260 kusov. Momentálne je podľa Sakovej monitorovaných 30 mimoriadnych situácií na úrovni obcí a jedna na území okresu Námestovo.

Pomáhajú aj dobrovoľní hasiči

„A ďalších päť mimoriadnych situácií monitorujem na území Prešovského kraja v okresoch Poprad, Snina a Stará Ľubovňa,“ uviedla Saková. Od vianočných sviatkov bolo podľa ministerky v postihnutých oblastiach nasadených postupne 500 profesionálnych hasičov. Tým pomáhajú aj dobrovoľní hasiči povolaní z viacerých krajov.

Pokiaľ ide o náklady vynaložené na záchranné práce, podľa Sakovej predseda krízového štábu na každej úrovni zbiera účtovné doklady, pričom oprávnenosť nákladov preveruje miestny okresný úrad.

Mali vyhlásiť mimoriadnu situáciu skôr

„Následne ich zasiela ministerstvu vnútra, ktoré pripravuje materiál na vládu,“ povedala s tým, že ak vláda odobrí náhradu vynaložených finančných prostriedkov, tie sú obciam posielané z rezervy predsedu vlády. Ministerka tiež zdôraznila, že keby niektoré obce vyhlásili mimoriadnu situáciu skôr, následky kalamity nemuseli byť až také veľké.

„Preto sme sa aj rozhodli so sekciou krízového riadenia preškoliť jednotlivých starostov a primátorov v rámci Slovenska, pokiaľ ide o krízové riadenie, aby sme v podobných kalamitných situáciach vedeli mať hneď informácie,“ dodala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Denisa Saková