Pellegriniho vláda odobrila možný prelet dronov NATO cez Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Pellegrini
Zľava: Premiér Slovenskej republiky Peter Pellegrini. Foto: SITA, Getty Images - koláž WBN

BRATISLAVA 23. januára (WebNoviny.sk) – Vláda v stredu odobrila možný prelet bezpilotných lietadiel RQ-4B Global Hawk Block 40 systému pozemného pozorovania Organizácie Severoatlantickej zmluvy – Alliance Ground Surveillance (AGS).

Prelet vyžaduje osobitný súhlas

Súhlas vlády platí un block, ak by drony reálne mali preletieť ponad Slovensko, každý jeden prelet si vyžaduje osobitný súhlas vo forme diplomatického povolenia, ktoré vydáva ministerstvo zahraničných vecí po diskusii s ďalšími relevantnými orgánmi.

Ako sa píše v materiáli z dielne ministerstva obrany, Slovensko sa podieľa na systéme AGS od roku 2009, keď sa na úrovni ministerstiev obrany participujúcich štátov uzatvorilo Programové Memorandum.

Úlohou systému AGS je vykonávať prieskum a poskytovať informácie o pozemnej situácii na určenom teritóriu v reálnom, resp. takmer reálnom čase. Cieľom je získavanie informácií potrebných pre rozhodovacie procesy na politickej a vojenskej úrovni v rámci Organizácie Severoatlantickej zmluvy.

Bezpilotné lietadlá

Na zabezpečenie úloh systému AGS sa, okrem iného, využívajú bezpilotné lietadlá RQ4B Global Hawk Block 40. Úlohou preletov je podľa materiálu plniť úlohy systému AGS na základe požiadaviek NATO.

Úlohami sú najmä vykonávanie pozemného a námorného pozorovania takmer v reálnom čase a podpora úloh, ako je ochrana pozemných jednotiek a civilného obyvateľstva, kontrola hraníc, boj proti terorizmu, krízové riadenie či humanitárna asistencia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter GajdošPeter Pellegrini
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy