Niektorých žiakov v Trnave budú na obedy voziť autobusy, rodičia to však financovať nebudú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
školská jedáleň
Mestská časť chce pomôcť rodičom, ktorých sa týka zrušenie obedov zadarmo. Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

TRNAVA 24. januára (WebNoviny.sk) – Žiakov druhého stupňa Základnej školy na Ulici Jána Bottu v Trnave budú na obedy do inej školy v meste od februára voziť autobusy. Rodičia nebudú za túto prepravu platiť, náklady bude znášať samospráva.

Pôjde o dočasné riešenie krízovej situácie, ktorá nastala po tom, ako Stredná športová škola Jozefa Herdu oznámila, že už ďalej nebude poskytovať stravovanie všetkým žiakom a zamestnancom základnej školy.

Žiaci štvrtého ročníka budú mať obedy zabezpečené v Spojenej škole na Beethovenovej ulici, čo je asi desať minút peši, žiaci prvého až tretieho ročníka sa budú stravovať ako doteraz. Agentúru SITA o tom informovala Veronika Majtánová z Mestského úradu v Trnave.

Žiakov presunú do inej školy

Mesto Trnava zároveň pracuje na projekte prestavby základnej školy tak, aby tam opäť vznikla školská kuchyňa s jedálňou, ktorá tam už desaťročia nie je.

Toto riešenie si však vyžiada dočasne premiestniť dve alebo tri triedy prvákov do inej základnej školy v meste, proti čomu sa už na mimoriadnom rodičovskom združení ohradili rodičia. Ak by nenastali komplikácie, nové priestory by podľa Majtánovej mohli byť k dispozícii v septembri 2020.

Samospráva od začiatku vyvíja maximálne úsilie v snahe nájsť riešenie, ktoré by bolo čo najlepšie pre školu, žiakov i mesto. V súčasnosti, po stretnutí s odborníčkou na gastrotechnológie, ako prechodné riešenie prichádza do úvahy aj prebudovanie veľkej telocvične na výdajné miesto, tomu však musí predchádzať rokovanie s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Samospráva zvolá takéto stretnutie bezodkladne a ďalšie kroky podnikne na základe jeho stanoviska,“ povedala vedúca odboru vzdelávania, športu a kultúry Mestského úradu v Trnave Miroslava Komorníková.

Petícia rodičov

Rodičia žiakov Základnej školy na Ulici Jána Bottu rozbehli začiatkom týždňa petíciu, ktorou žiadajú zriadenie dočasnej výdajne stravy v areáli školy v podobe kontajnerovej alebo montovanej stavby.

Zároveň požadujú ihneď začať s potrebnými krokmi k výstavbe nového samostatného objektu školskej jedálne s kuchyňou v areáli školy a pozastavenie projektu prestavby južného krídla na jedáleň s kuchyňou.

Radnica kontajnerovú výdajňu stravy odmieta, považuje ju za príliš drahú. Petičný výbor sa k najnovším návrhom na riešenie situácie podľa jeho členky Silvie Haladovej vyjadrí po zasadnutí Rady školy.

Žiaci Základnej školy na Ulici J. Bottu sa celé roky stravovali v takmer susednej Strednej športovej škole Jozefa Herdu (predtým športové gymnázium), ktorej zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj.

Tá základnej škole z kapacitných dôvodov vypovedala ku koncu januára zmluvu o stravovaní, výnimku dostali len prvé tri ročníky. Základná škola má 750 žiakov, je najväčšou v Trnave, na obedy chodí asi 590 z nich.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie TTSK Trnavský samosprávny kraj (VÚC)