Na vybavenie dane z motorových vozidiel zostáva niekoľko dní, predlžujú sa úradné hodiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Auto, vodič, šofér
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

BRATISLAVA 25. januára (WebNoviny.sk) – Podnikateľom zostávajú na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel a zaplatenie dane posledné dni. Podať daňové priznanie za rok 2018 a zaplatiť daň je totiž potrebné najneskôr do 31. januára 2019.

Upozorňuje na to finančná správa s tým, že všetky fyzické osoby – podnikatelia registrované na daň z príjmov, ktoré využívajú vozidlo na podnikanie, musia daňové priznanie k dani z motorových vozidiel podať prvýkrát výlučne elektronicky.

Úprava sadzby dane podľa parametrov vozidla

Daňové povinnosti sú pre daňovníka rovnaké za zdaňovacie obdobie roka 2018 tak, ako platili pre zdaňovacie obdobie 2017. V zákone sa totiž žiadne zmeny vlani nerobili.

Sadzba dane je uvedená v prílohe zákona o dani z motorových vozidiel a odvíja sa od zdvihového objemu valcov motora v prípade osobných automobilov, od kilowattov za hodinu v prípade elektromobilov a od celkovej hmotnosti a počtu náprav u nákladných áut. Sadzba dane sa následne upravuje podľa veku vozidla.

Predĺženie úradných hodín

Správca dane kvôli blížiacemu sa termínu na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel predlžuje aj úradné hodiny.

Finančná správa tým chce vyjsť v ústrety najmä daňovníkom, ktorí budú potrebovať vybaviť napríklad registráciu pre elektronickú komunikáciu na poslednú chvíľu či poradiť na tému elektronickej komunikácie s finančnou správou.

Klientske zóny daňových úradov tak budú pre daňovníkov dostupné aj v utorok a štvrtok, ktoré obvykle nie sú stránkovými dňami, v stredu sa úradné hodiny predĺžia. „Posilnené bude pre elektronické podávanie daňových priznaní k dani z motorových vozidiel aj call centrum,“ dodáva finančná správa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať