Na Bratislavskom hrade sa zídu stovky delegátov z NATO, aby rokovali o svetovej bezpečnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bratislavský hrad
Foto: ilustračné, SITA

BRATISLAVA 26. januára (WebNoviny.sk) – Jarné zasadnutie Parlamentného zhromaždenia NATO sa uskutoční na prelome mája a júna pod záštitou Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky.

Slovensko nehostí podujatie prvýkrát

Rokovania sa budú konať od 31. mája do 3. júna v priestoroch Bratislavského hradu a očakáva sa, že sa na ňom zúčastní približne 700 delegátov zo všetkých členských krajín Aliancie, partnerských aj pozorovateľských krajín.

Nebude to však po prvýkrát, čo bude Slovenská republika hostiť toto podujatie. Delegáti z Parlamentného zhromaždenia NATO sa u nás zišli tesne po našom vstupe do Severoatlantickej aliancie v roku 2004.

Vtedy však prípravu a priebeh zasadnutia pomáhala zabezpečovať agentúra. Tentokrát sa celé podujatie koná v réžii Kancelárie Národnej rady SR. To znamená, že celú organizáciu majú na starosti jednotlivé odbory parlamentnej kancelárie.

Posilnenie medzinárodnej spolupráce

Tento rok však bude mať zhromaždenie pre Slovensko aj symbolický význam, v roku 2019 si totiž pripomíname 15. výročie vstupu do Aliancie a zároveň NATO oslávi 70. výročie svojho vzniku.

„Úspešná príprava Parlamentého zhromaždenia NATO bude popri predsedníctve v OBSE významná pre posilnenie medzinárodnej spolupráce a postavenia Slovenskej republiky v rámci medzinárodných štruktúr,“ uviedli z Kancelárie NR SR.

Parlamentné zhromaždenie NATO je nezávislým orgánom Severoatlantickej aliancie a slúži ako konzultatívna medziparlamentná organizácia (diskusné fórum) pre NATO. Uznesenia prijaté Parlamentným zhromaždením NATO dostáva Generálny tajomník NATO, vlády jednotlivých členských krajín a rovnako aj Európsky parlament.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvyOBSE Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v EurópeSeveroatlantická aliancia