Výška snehu na horách dosahuje nadpriemerné hodnoty, pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vysoké Tatry, sneh, hory

BRATISLAVA 27. januára (WebNoviny.sk) – Ráno bolo na horách jasno, s malou oblačnosťou. Oteplilo sa a teplota vzduchu sa pohybovala na vrcholoch hôr v rozpätí od -7 do -1°C. Prevládalo bezvetrie, alebo fúkal mierny vietor juhovýchodným a východným smerom s rýchlosťou do 5 m/s.

Za posledných 24 hodín pripadlo do 10 cm nového prachového snehu, najmä však vo Vysokých Tatrách. Tento sneh bol silným severozápadným vetrom prefúkaný do záveterných, hlavne južných a juhovýchodných a východných svahov a do pásma lesa.

Nadpriemerné hodnoty výšky snehu

Na záveterných svahoch sú naviate snehové vankúše a doskový sneh zväčša veľkej tvrdosti. Vplyvom dlhodobo nízkych teplôt sa v snehovom profile v miestach s nízkou výškou snehovej pokrývky (hlavne Nízke Tatry) začína vytvárať hranatozrnný sneh, ktorý pôsobí v profile destabilizujúco. Horské hrebene a rebrá sú často vyfúkané do tvrdého snehového podkladu.

V hrebeňových oblastiach sú vytvorené snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne. Celková výška snehu dosahuje nadpriemerné hodnoty, v stredných polohách je do 180 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 150 – 250 cm. Viac snehu na danú nadmorskú výšku je v pohoriach Malá Fatra, Západné Tatry, najmenej vo východnej časti Nízkych Tatier.

Tvoria sa nestabilné snehové vrstvy

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka sa vplyvom minulotýždňového oteplenia a následného ochladenia stabilizovala. Výnimku tvoria niektoré strmé svahy, na niektorých miestach s nízkou snehovou pokrývkou sa vplyvom dlhodobo nízkych teplôt začínajú vytvárať nestabilné snehové vrstvy.

Hlavným lavínovým problémom je tvrdý vetrom ufúkaný doskový sneh na východných, juhovýchodných a južných svahoch. Uvoľnenie doskových lavín, najmä v spomenutých expozíciách, je možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení obzvlášť na veľmi strmých svahoch (nad 30°). Výskyt samovoľných lavín sa neočakáva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia