Stiahnutých falošných bankoviek z obehu bolo v EÚ o pätinu menej, veľkou pomocou sú ochranné prvky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Euro, peniaze
Rezort dopravy pokračuje v pomoci cestovnému ruchu Foto: ilustračné, Thinkstock.

BRATISLAVA 27. januára (WebNoviny.sk) – V krajinách Európskej únie a v iných častiach sveta bolo vlani z obehu stiahnutých 563 tis. falošných eurových bankoviek. To podľa údajov Európskej centrálnej banky predstavuje medziročný pokles o 18,9 %.

Najčastejšie falšovanými bankovkami boli aj naďalej dvadsaťeurovky a päťdesiateurovky. Spolu predstavovali viac než 80 % celkového počtu falzifikátov.

Počet ostávajúcich falzifikátov je veľmi nízky

V porovnaní s počtom pravých bankoviek v obehu, ktorý od ich zavedenia neustále rastie, zostáva počet falzifikátov podľa Európskej centrálnej banky veľmi nízky.

Počet eurových bankoviek v obehu v roku 2018 vzrástol o približne o 4 % a ich hodnota o 3,7 %. V súčasnosti je v obehu viac než 22 miliárd eurových bankoviek v celkovej hodnote približne 1,2 bilióna eur.

Zdokonalené ochranné prvky

V septembri 2018 boli predstavené nové bankovky v hodnote 100 eur a 200 eur so zdokonalenými ochrannými prvkami. Ide o posledné dve nominálne hodnoty série Európa, ktoré budú uvedené do obehu 28. mája 2019.

Eurosystém v súčasnosti vedie informačnú kampaň, v rámci ktorej profesionálnych spracovateľov peňazí i širokú verejnosť informuje o zavedení týchto nových bankoviek s viacerými novými ochrannými prvkami.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ECB Európska centrálna bankaEU Európska únia