Mestským poslancom v Trnave sa výrazne znížili odmeny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock.

TRNAVA 27. januára (WebNoviny.sk) – Poslanci Mestského zastupiteľstva v Trnave dostali za svoju prácu v minulom roku výrazne nižšie odmeny ako v predchádzajúcich rokoch.

Novela zákona o obecnom zriadení

Priemerná odmena trnavského poslanca v roku 2017 prekročila 6000 eur, v roku 2018 do 21. novembra dosiahla 3450 eur. Môže za to novela zákona o obecnom zriadení, ktorá od 1. apríla minulého roku obmedzila ročné odmeny poslancov obecných zastupiteľstiev na maximálne jeden základný mesačný plat starostu alebo primátora.

Mestskí poslanci, ktorí boli v roku 2017 aj členmi mestskej rady, výboru mestskej časti a komisií, dostali za rok aj viac ako 7000 eur, najvyššia odmena bola 7687 eur. V roku 2018, za obdobie do konca volebného obdobia 21. novembra, bola najvyššia odmena na úrovni 4100 eur.

Základný plat primátora sa o niečo zvýši

Novela zákona poslancom už neumožňuje kumulovať odmeny za členstvo v komisiách či výboroch mestských častí. Trnavskí poslanci nové odmeňovanie kritizovali ako demotivujúce, pretože nezohľadňuje ich aktivitu, ani počet hodín strávených v práci pre mesto.

Z mestského rozpočtu išlo na odmeny trnavských poslancov v rokoch 2016 a 2017 vždy približne 176-tisíc eur, v roku 2018 to bolo 111-tisíc eur. V tomto roku je základný plat primátora Trnavy zo zákona stanovený na 3 378 eur, ročné odmeny poslancov tak nemôžu byť vyššie.

Základný plat primátora sa však o niečo zvýši po oficiálnom oznámení priemernej mzdy v národnom hospodárstve za minulý rok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia