Priemerná výška penzie z II. piliera stagnovala, dôchodcovia v priemere dostávali 23,38 eura

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
peniaze, dôchodca
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com.

BRATISLAVA 28. januára (WebNoviny.sk) – Priemerná výška doživotných dôchodkov z druhého piliera vyplácaných životnými poisťovňami predstavovala za minulý rok 23,38 eura mesačne.

Mesačný neindexovaný dôchodok sa vyplácal v priemernej sume 23,33 eura a ku koncu vlaňajška ho poberalo 1233 sporiteľov. Mesačný indexovaný dôchodok mal v priemere výšku 27,13 eura a dostávalo ho 18 sporiteľov. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

„Tieto údaje svedčia o stagnácii priemernej mesačnej výšky doživotného dôchodku. V roku 2015 predstavovala 25,96 eura, v roku 2016 len 25,36 eura, v roku 2017 dokonca klesla na 23,92 eura a v roku 2018 sa pohybovala na uvedenej úrovni 23,38 eura,“ uviedol hovorca poisťovne.

Stovky žiadostí o penziu z druhého piliera

Na rozdiel od neindexovaného dôchodku, ktorého suma je počas celého obdobia výplaty rovnaká, indexovaný dôchodok je podľa neho vyplácaný v nižšej počiatočnej sume, ale táto bude každoročne rásť o vopred určené pevné percento za účelom zohľadnenia budúceho rastu cien tovarov a služieb.

O dôchodok z druhého piliera bolo pritom vlani podaných celkom 2647 žiadostí, z toho 2012 z nich podali sporitelia priamo v Sociálnej poisťovni a zostávajúcich 635 vo svojich dôchodkových správcovských spoločnostiach. „Oproti roku 2017, kedy bolo podaných 1351 žiadostí, ide o takmer dvojnásobný nárast,“ tvrdí Višváder.

Zákon o starobnom dôchodkovom sporení

Počet uzatvorených zmlúv so životnou poisťovňou, na základe ktorých sa vypláca len doživotný dôchodok, za vlaňajšok predstavoval 386. Popri doživotnom dôchodku bolo uzatvorených 32 dohôd o vyplácaní dôchodku programovým výberom a 7 zmlúv o vyplácaní dočasného dôchodku.

Novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení účinnú od 1. februára minulého roka, na základe ktorej môže sporiteľ po dosiahnutí dôchodkového veku za istých podmienok použiť celú nasporenú sumu príspevkov aj na programový výber, vrátane jednorazového vyplatenia, využilo minulý rok 1031 sporiteľov a ďalších 67 využilo možnosť si za celú nasporenú sumu zakúpiť len dočasný dôchodok.

V režime malá nasporená suma bolo vlani uzatvorených 134 zmlúv. Týmto sporiteľom neponúkla žiadna poisťovňa doživotný dôchodok pre nízku nasporenú sumu. Preto im bude dôchodková správcovská spoločnosť (počet sporiteľov 70) alebo životná poisťovňa (počet sporiteľov 64) vyplácať dôchodok mesačne najviac v sume 12,60 eura až do vyčerpania nasporenej sumy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Višváder
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa