Aktualizované: Opozičné návrhy v parlamente neprešli, Náhlik zložil sľub poslanca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter Náhlik, Smer-SD
Peter Náhlik (Smer-SD) skladá sľub poslanca na začiatku 40. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). Bratislava, 29. január 2019. Foto: SITA/Branislav Bibel.
  • aktualizované 29. januára 14:22

BRATISLAVA 29. januára (WebNoviny.sk) – Po viac ako mesiaci poslanci Národnej rady SR otvorili rokovanie 40. schôdze parlamentu. Schôdza bude trvať do 15. februára a hlasovať o prerokovaných bodoch budú aj v piatok.

Predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová navrhovala zaradiť do programu nový bod, v rámci ktorého by NR SR prerokovala informácie súvisiace so situáciou v Policajnom zbore SR.

Remišová pripomenula, že zavraždeného novinára Jána Kuciaka pár mesiacov pred jeho vraždou podľa medializovaných informácií lustrovali v policajnej databáze na policajnom prezídiu.

„Správy o tom, že vysokopostavený policajt zisťoval na pokyn Tibora Gašpara informácie o zavraždenom Jánovi Kuciakovi len niekoľko mesiacov pred jeho vraždou sú mimoriadne závažné. Je neprípustné, aby bývalý policajný prezident Tibor Gašpar zastával akúkoľvek funkciu na ministerstve vnútra v čase, keď vychádzajú na povrch podozrenia o spôsobe fungovania elitných policajných dôstojníkov pod jeho vedením,“ uviedla. Poslanci jej návrh nepodporili.

Amnestia udelená Kočnerovi v kauze Technopol

Nezaradený poslanec Zsolt Simon chcel, aby NR SR požiadala ministerku školstva, aby predložila novelu zákona o výchove a vzdelávaní, aby nebolo možné trestať žiakov za odpisovanie. Narážal tak na Andreja Danka a jeho rigoróznu prácu.

Poslanci jeho návrh nepodporili. Rovnako nepochodil ani s návrhom, aby vláda predložila návrh ústavného zákona, ktorým sa ruší udelená amnestia v kauze Technopol Marianovi Kočnerovi.

Poslanci neschválili ani návrh, aby plénum prijalo uznesenie, kde by vyjadrilo nesúhlas s prejavmi Andreja Danka, ktoré vzbudzujú rasovú a etnickú nenávisť. Danko podpredsedníčku NR SR parlamentu Luciu Ďuriš Nicholsonovú cez víkend nazval „cigánočkou“.

Na začiatku schôdze bol aj Karczewski

Poslanec Igor Matovič navrhoval zaradiť bod, aby NR SR odvolala podpredsedu NR SR Martina Glváča z funkcie podpredsedu NR SR ako aj z výborov, ktorých je členom. Podľa neho po jeho komunikácii s obvinenou Alenou Zs. nemá na týchto postoch čo robiť. „Stratil morálne právo viesť NR SR,“ povedal Matovič. Návrh však poslanci nepodporili.

Poslanci presunuli na nasledujúcu schôdzu hlasovanie o návrhu ústavného zákona, ktorým sa má od júla zaviesť strop na vek odchodu do dôchodku.

Na začiatku zasadnutia bol prítomný aj predseda Senátu Poľskej republiky Stanisław Karczewski, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenskej republiky. „Je to pre nás veľká česť a myslím, že naše vzťahy si to zaslúžia,“ povedal predseda NR SR Andrej Danko (SNS).

V úvode rokovania zložil sľub poslanca Peter Náhlik (Smer-SD) a v parlamente nahradil bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorý sa vzdal mandátu 31. decembra 2018. Náhlik sa do parlamentu vracia po štyroch mesiacoch.

Náhlik bol od volieb 2016 v NR SR náhradníkom za Igora Federiča. Ten si však v septembri 2018 uplatnil nárok na poslanecký mandát a Náhlik tak z parlamentu vypadol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej DankoIgor MatovičPeter NáhlikRobert KaliňákStanislaw KarczewskiTibor GašparVeronika RemišováZsolt Simon
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSMER-SDSNS Slovenská národná strana