Trenčiansky kraj plánuje ďalší úsek Vážskej cyklomagistrály, zaplatiť by to mali eurofondy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cyklotrasa
Foto: ilustračné, SITA/Jana Birošová

TRENČÍN 29. januára (WebNoviny.sk) – Trenčiansky samosprávny kraj pripravuje výstavbu ďalšieho úseku Vážskej cyklomagistrály, ktorý spojí Nové Mesto nad Váhom s Trenčínom. Kraj chce na 21,2-kilometrový úsek získať peniaze z eurofondov.

Krajskí poslanci schválili podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok vo výške 4,2 milióna eur, ako aj spolufinancovanie investície vo výške 200-tisíc eur.

Projekt má prispieť k podpore bezpečnej a ekologickej dopravy v kraji. Informovala o tom Veronika Rezáková z kancelárie predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Základ cyklistickej komunikácie

Z unikátneho projektu Vážskej cyklomagistrály je zatiaľ hotový 13-kilometrový úsek Horná Streda – Nové Mesto nad Váhom a štvorkilometrový úsek Púchov – Nosická priehrada, oba boli vybudované z vlastného rozpočtu kraja.

Rozsiahly projekt Trenčianskeho samosprávneho kraja má vytvoriť základnú kostru cyklistických komunikácií v kraji, na cyklomagistrálu sa budú postupne napájať ďalšie cyklistické a turistické trasy.

Trenčiansky župan Jaroslav Baška predpokladá, že kraj ešte v tomto roku podá žiadosť o eurofondy aj na úsek Považská Bystrica – hranica so Žilinským samosprávnym krajom.

Trasa bude mať 100 kilometrov

Cyklotrasa z Nového Mesta nad Váhom do Trenčína bude vedená prevažne popri Biskupickom kanáli, po obslužnej komunikácii Slovenského vodohospodárskeho podniku. Začiatok úseku je v Novom Meste nad Váhom, ďalej jeho trasa prechádza po korune inundačnej hrádze.

Pri Trenčianskych Bohuslaviciach prechádza cez most na druhú stranu kanála. Vodnú elektráreň Opatovce obchádza obslužnou komunikáciou s odklonom od hrádze kanála.

Celá Vážska cyklomagistrála, ktorá spojí juh Trenčianskeho kraja so severom, bude po dokončení merať sto kilometrov. Nadviazať na ňu chce na svojom území Trnavský samosprávny kraj, ktorý pripravuje niekoľko prvých úsekov na svojom území.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaroslav Baška
Firmy a inštitúcie TSK Trenčiansky samosprávny kraj (VÚC)