Brazílske úrady vydali zatykače v súvislosti s pretrhnutím priehrady

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Brazília, pretrhnutie priehrady
Požiarnici pripravujú obeť nešťastia na prevoz vrtuľníkom po tom, čo ju našli v blate po pretrhnutí priehrady v Brazílii, 28. január 2019. Foto: SITA/AP

BRUMADINHO 29. januára (WebNoviny.sk) – Brazílske úrady vydali v utorok v súvislosti s pretrhnutím priehrady na juhovýchode krajiny päť zatykačov. Stalo sa tak v piaty deň pátrania po nezvestných, pričom niektoré rodiny začali svojich mŕtvych už pochovávať. Nešťastie má zatiaľ 65 potvrdených obetí, ďalších 279 osôb je nezvestných.

Zatykače vydali v Sao Paule a v štáte Minas Gerais, kde sa nešťastie stalo. Podľa miestnych médií zahŕňajú troch pracovníkov ťažobného koncernu Vale, ktorá priehradu vlastnila a prevádzkovala.

Spoločnosť v stanovisku uviedla, že spolupracuje s úradmi na vyšetrovaní. Sudkyňa štátu Minas Gerais Perla Salibaová Britová, ktorá vydanie zatykačov nariadila, poukázala na to, že tragédii bolo možné predísť.

Priehrada, ktorá zadržiavala odpad z bane na železnú rudu, sa pretrhla v piatok a zasiahla budovy brazílskej ťažobnej spoločnosti Vale a tiež viacero obcí v okolí mesta Brumadinho. Na niektorých miestach dosahujú nánosy bahna hĺbku osem metrov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia