Krako a Haraus získali v závere majstrovstiev sveta ďalšie medaily, Farkašová chýbala na štarte

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jakub Krako
Jakub Krako (vľavo) Foto: archívne, SITA/AP.

SELLA NEVEA 31. januára (WebNoviny.sk) – Striebornú a bronzovú medailu získali slovenskí športovci vo štvrtkovej alpskej kombinácii zrakovo znevýhodnených mužov na svetovom šampionáte paralyžiarov v talianskom stredisku Sella Nevea. O striebro sa postarali Jakub Krako s navádzačom Branislavom Brozmanom a bronz získali Miroslav Haraus a navádzač Maroš Hudík.

Majstrom sveta sa rovnako ako deň predtým v zjazde stal Talian Giacomo Bertagnolli s navádzačom Fabriziom Casalom. Krako za ním zaostal o 3,56 s a Haraus o 4,71 s. Tretí slovenský reprezentant Marek Kubačka (nav. Mária Zaťovičová) skončil na piatej priečke s odstupom 8,33 s. V kategórii stojacich mužov sa z celkového triumfu tešil Francúz Arthur Bauchet, Slovák Martin France skončil s odstupom 9,17 s na siedmom mieste.

Bertagnolli je jasný líder

Slovenské dvojice napokon vo štvrtok získali po dve strieborné a bronzové medaily, keďže prvá časť superkombinácie, čiže super G, sa jazdila aj ako samostatné preteky s medailovým ohodnotením. Kombinácia a super G boli posledné disciplíny majstrovstiev sveta paralyžiarov.

Sme spokojní, aj keď na postupku bronz, striebro, zlato to nevyšlo. Talian Bertagnolli je momentálne jasný líder. Je mladý a talentovaný. Vie pustiť lyže rýchlo dolu kopcom a chutí mu lyžovanie,“ zhodnotil navádzač Jakuba Kraka pre SITA. „Dnešné Super G do kombinácie sa bralo aj ako samostatná disciplína. Pôvodne sa malo super G jazdiť zajtra, ale počasie bolo proti. Preto to organizátori spojili a odjazdilo sa to v rámci kombinácie už dnes. Bolo to tak naplánované už deň dopredu,“ vysvetlil Brozman.

Farkašová pre problémy neštartovala

V kategórii zrakovo znevýhodnených žien vo štvrtok chýbala na štarte Slovenka Henrieta Farkašová (nav. Natália Šubrtová). Nedovolil jej to zdravotný stav. Farkašová vybojovala v technickej časti šampionátu v slovinskej Kranjskej Gore dve zlaté medaily v slalome aj obrovskom slalome.

Tretie zlato pre slovenskú výpravu pridal Marek Kubačka v obrovskom slalome zrakovo znevýhodnených mužov. Celková bilancia slovenských reprezentantov na MS 2019 je 3 zlaté – 3 strieborné – 4 bronzové medaily. V rebríčku najúspešnejších krajín patrí Slovákom piata priečka, zvíťazili Francúzi s 8 zlatými, 1 striebornou a 1 bronzovou medailou.

MS v zjazdovom lyžovaní zdravotne znevýhodnených

  • Sella Nevea (Tal.)

Muži – zrakovo znevýhodnení – superkombinácia (super G + slalomové kolo): 1. Giacomo Bertagnolli (Tal., nav. Fabrizio Casal) 1:46,32 min, 2. Jakub Krako (nav. Branislav Brozman) +3,56 s, 3. Miroslav Haraus (všetci SR, nav. Maroš Hudík) +4,71,… 5. Marek Kubačka (všetci SR, nav. Mária Zaťovičová) +8,33
Muži – stojaci – superkombinácia: 1. Arthur Bauchet (Fr.) 1:40,68 min,… 7. Martin France (SR) +9,17.

Muži – zrakovo znevýhodnení – super G: 1. Giacomo Bertagnolli (Tal., nav. Fabrizio Casal) 1:02,93 min, 2. Jakub Krako (nav. Branislav Brozman) +1,46 s, 3. Miroslav Haraus (všetci SR, nav. Maroš Hudík) +2,09, 4. Marek Kubačka (všetci SR, nav. Mária Zaťovičová) +3,01
Muži – stojaci – super G: 1. Theo Gmur (Švaj.) 59,23 s,… 9. Martin France (SR) +5,78.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Henrieta FarkašováJakub KrakoMarek KubačkaMaroš HudíkMartin FranceMiroslav Haraus