Slováci majú prvenstvo v krajinách V4, na kultúru a rekreáciu míňajú najviac peňazí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
rodina, turizmus, dovolenka
Podnikatelia a zamestnávatelia v sektore zaznamenávajú výrazný prepad tržieb a pokračujúci pokles očakávajú aj v ďalších týždňoch a mesiacoch. Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

BRATISLAVA 2. februára (WebNoviny.sk) – Obyvatelia Slovenska vynakladajú na rekreáciu a kultúru najviac peňazí spomedzi krajín V4.

Podľa posledných údajov európskeho štatistického úradu Eurostat vynaložili Slováci v roku 2017 na tieto účely 10,4 % svojich nákladov a zaradili sa medzi prvých päť krajín v rámci Európskej únie. Objem výdavkov ľudí na rekreáciu a kultúru na Slovensku od roku 2007 rástol ako v jednej z mála krajín EÚ.

Stovky eur na obyvateľa ročne

Občania krajín EÚ v roku 2017 vynaložili na uvedené oblasti vyše 710 mld. eur, čo predstavuje 4,6 % z hrubého domáceho produktu únie. V prepočte je to 1400 eur ročne na jedného obyvateľa.

Výdavky domácností na rekreáciu a kultúru v EÚ od roku 2007 klesajú. Kým pred dvanástimi rokmi tvorili vyše 9 % z celkových mesačných výdavkov obyvateľov, v roku 2017 výdavky klesli na 8,5 %.

„Za ostatných viac ako desať rokov pozorujeme na Slovensku mierne citeľný nárast cien v segmente rekreácia a kultúra. Súvisí to aj s tým, že sme mali vyššie daňové zaťaženie ako ostatné krajiny,“ povedala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Znížená daň z pridanej hodnoty

Mnohé štáty práve DPH na tento segment v posledných rokoch znižovali. „Dlhé roky sme mali druhú najvyššiu 20-percentnú DPH po Dánoch, ktorí majú v tomto segmente daň na úrovni 25 %,“ uviedla Buchláková. Od začiatku tohto roka na Slovensku platí znížená 10-percentná sadzba DPH na ubytovacie služby.

Dánsko (11,5 %) a Švédsko (11 %) míňajú spomedzi krajín EÚ najviac peňazí práve na rekreáciu a kultúru, Gréci naopak míňajú najmenej, a to na úrovni 4,6 %. Menej vynakladajú na rekreáciu a kultúru v porovnaní so Slovenskom v Rakúsku (10 %), v Českej republike (9 %), Poľsku (8 %) či Maďarsku (7,2 %).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Eurostat