Kaufland Winter Classic Games 2019: HKM Zvolen v derby tesne zvíťazil nad HC ’05 iClinic Banská Bystrica (foto)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kaufland Winter Classic Games 2019 (foto): HC ’05 iClinic Banská Bystrica – HKM Zvolen
Tipsportligový zápas pod holým nebom v rámci Kaufland Winter Classic Games 2019 medzi HC ’05 iClinic Banská Bystrica – HKM Zvolen. Banská Bystrica, 3. február 2019. Foto: SITA/Peter Rusko - koláž WBN.
  • aktualizované 3. februára 18:52

BANSKÁ BYSTRICA 3. februára (WebNoviny.sk) – Na Štadióne VŠC Dukla Banská Bystrica sa v nedeľu hral premiérový zápas Tipsport ligy pod holým, v ktorom domáci tím HC ’05 iClinic Banská Bystrica tesne prehral 2:3 s regionálnym rivalom HKM Zvolen.

Zverenci Andreja Podkonického si vďaka tomuto triumfu v prestížnom derby udržali líderskú pozíciu v ligovej tabuľke.

Zvolenčania viedli 3:0

V mimoriadne náročných podmienkach a za pretrvávajúceho dažďa otvoril skóre stretnutia už vo 4. minúte Michal Chovan. V polovici prvej tretiny už „bryndziari“ viedli o dva góly, keď sa presadil Rastislav Špirko.

Aj do prostrednej časti hry vstúpili lepšie Zvolenčania, ktorí vďaka presnému zásahu Kanaďana Garretta Mitchella odskočili už na rozdiel troch gólov. Domácim hokejistom sa po prvý raz podarilo skórovať až v 33. minúte zásluhou Guillaume Asselina.

V tretej tretine ešte znížil na rozdiel jediného gólu Marek Bartánus, Zvolenčania si však dôležité víťazstvo postrážili.

Súboj legiend pre Tipsport tím

V rámci podujatia Kaufland Winter Classic Games 2019sa už v sobotu uskutočnil Súboj legiend, v ktorom Tipsport tím zdolal svojho súpera Kaufland tím v pomere 23:21. Na klzisku proti sebe za jednotlivé tímy nastúpili štyria korčuliari. Najlepším strelcom exhibičného podujatia sa stal legendárny Miroslav Šatan so 4 gólmi.

Do konečného skóre sa rátali aj výsledky zo šiestich súťaží zručností, ktoré sa konali počas prestávok medzi tretinami (nájazdy trojíc, súťaž o najtvrdšiu strelu, streľbu ponad zaparkované automobily, samostatné nájazdy, streľbu na terče a dokonca aj streľbu zo strechy priľahlej budovy).

Zaujímavosťou je, že útočník Tomáš Surový absolvuje počas víkendu hneď dva štarty. Predstavil sa v Súboji legiend bude aj v zostave „baranov“ si zahrá v ligovom zápase v drese Banskej Bystrice.

Kaufland Winter Classic Games 2019 – Tipsport liga (40. kolo)

  • Štadión VŠC Dukla Banská Bystrica (Štiavničky)

HC ’05 iClinic Banská Bystrica – HKM Zvolen  2:3 (0:2, 1:1, 1:0)

  • hralo sa od 14.00

Góly:
3:49 – 0:1 M. Chovan
10:40 – 0:2 R. Špirko (M. Andrisík, P. Šišovský)
21:38 – 0:3 G. Mitchell (R. Špirko) – presilová hra
32:41 – 1:3 G. Asselin (É. Faille, E. Selleck) – presilová hra
49:41 – 2:3 M. Bartánus (V. Mihálik)

Vylúčenia:
15:07 P. Ulrych – 2 min. (hrubosť)
15:07 G. Gabor – 2 min. (hrubosť)
15:43 S. Petráš – 2 min. (krosček)
17:06 M. Bartánus – 2 min. (napadnutie zozadu)
19:39 J. Southorn – 2 min. (nedovolené bránenie)
25:09 S. Petráš – 2 min. (hrubosť)
25:09 I. Ďatelinka – 2 min. (hrubosť)
28:58 S. Petráš – 2 min. (nedovolené bránenie)
37:29 B. Kubka – 2 min. (napadnutie)
47:02 K. Sloboda – 2 min. (hákovanie)
48:14 G. Mitchell – 2 min. (hra so zdvihnutou hokejkou)
55:46 P. Ulrych – 10 min. (osobný trest – nešportové správanie)
57:24 M. Pöyhönen – 2 min. (krosček)

strely na bránu: 37:25, vylúčenia: 6:6 na 2 min., navyše: P. Ulrych (Zvolen) – 10 min. osobný trest (nešportové správanie), presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodcovia: P. Jonák, P. Lokšík – R. Gajan, M. Smrek, 7500 divákov

Zostavy:
Banská Bystrica: Williams – Marshall, Mihálik, K. Sloboda, Southorn, Kubka, Ďatelinka, Nemčík – Asselin, Faille, Selleck – Lunter, Higgs, M. Bartánus – Lamper, T. Surový, Šoltés – Gabor, Zigo, Matoušek – Češík
Zvolen: Tomek – Fraser, Pöyhönen, Michal Roman, Vandane, Ulrych, D. Ružička, Pufahl, Hraško – Handlovský, Špirko, Zuzin – Michal Chovan, Kytnár, Obdržálek – Šišovský, S. Petráš, Mitchell – Andrisík, Holovič, Kelemen

Ohlasy z tábora HKM Zvolen

Zvolenčania sa najmä v úvode stretnutia lepšie adaptovali na náročné podmienky, keďže kvalitu ľadovej plochy na Štiavničkách výrazne poznačil dážď, ktorý hráčom znepríjemňoval duel od úvodných sekúnd až do záverečného hvizdu.

Hostia skórovali v prvej tretine zásluhou kapitána Michala Chovana s Rastislavom Špirkom a v druhom dejstve pridal tretí presný zásah kanadský legionár Garrett Mitchell.

Boli tam aj emócie

Banskobystričanom sa dlho nedarilo v ofenzíve a ich zlepšená hra v druhej polovici zápasu priniesla len zníženie. Po góloch Guillauma Asselina a Mareka Bartánusa sa síce dostali do kontaktu so súperom, ale záverečný tlak nepremenili na vyrovnanie.

„Pre nás bolo dôležité, že sme si rýchlo vypracovali trojgólové vedenie. Potom sme síce dvakrát inkasovali, ale chyby sa jednoducho robia a ľad nebol ideálny. Niekedy puk zastal vo vode a nedalo sa s tým nič robiť. Nikomu sa však nedá nič vyčítať. My sme tých chýb urobili menej a vyhrali sme,“ zhodnotil zápas Chovan, ktorý si pochvaľoval atmosféru.

„Je to pre nás určite veľký zážitok, rovnako aj pre divákov. Užili sme si to, boli tam aj emócie a celkovo to bol dobrý zápas.“

Kaufland Winter Classic Games 2019, Súboj legiend
Zľava: Petr Ulrych a Matt Pufahl, obaja z HKM Zvolen počas nástupu pred hokejovým zápasom 40. kola Tipsport ligy medzi HC ‘05 iClinic Banská Bystrica – HKM Zvolen v rámci podujatia Kaufland Winter Classic Games 2019 pod holým nebom na štadióne VŠC Dukla na banskobystrických Štiavničkách. Banská Bystrica, 3. február 2019. Foto: SITA/Peter Rusko

Chovan so zaujímavým prvenstvom

Líder zvolenskej ofenzívy si pripísal aj zaujímavé prvenstvo, keďže strelil premiérový gól v zápase pod holým nebom na slovenských klziskách.

„Je to super pocit streliť tento gól, ale dôležitejšie bolo víťazstvo. Chceli sme uspieť najmä preto, že nás prišlo povzbudiť množstvo fanúšikov zo Zvolena a tí si to zaslúžili. Podmienky boli náročné, ale rovnaké pre oba tímy a my sme boli napokon šťastnejší,“ vyjadril sa ostrieľaný krídelník.

Zatiaľ čo do tridsiatej minúty Zvolenčania kontrovali priebeh duelu, po prvom inkasovanom góle prenechali iniciatívu domácim a spoliehali sa predovšetkým na výborného brankára Tomáša Tomeka, ktorý si pripísal 35 úspešných zásahov.

„Nebola to žiadna sranda. Chytal som prakticky vo vode. Zle sa mi pohybovalo, výstroj bol ťažký, náročné bolo zvládnuť aj prácu rúk,“ zhodnotil 30-ročný gólman, ktorý sa už miestami nevedel dočkať záverečnej sirény. „Užil som si zápas od prvej do poslednej sekundy, ale bol som rád, keď sa skončil,“ priznal s výdychom.

Kaufland Winter Classic Games 2019, Súboj legiend
Gábor Gilbert z HC ‘05 iClinic Banská Bystrica počas hokejového zápasu 40. kola Tipsport ligy medzi HC ‘05 iClinic Banská Bystrica – HKM Zvolen v rámci podujatia Kaufland Winter Classic Games 2019 pod holým nebom na štadióne VŠC Dukla na banskobystrických Štiavničkách. Banská Bystrica, 3. február 2019. Foto: SITA/Peter Rusko

Ohlasy z tábora „baranov“

Rýchlo inkasované góly poznačili priebeh stretnutia v neprospech hokejistov HC’05 iClinic Banská Bystrica. Už po jedenástich minútach prehrávali 0:2 a náročné podmienky, o ktoré sa postaral nepretržitý dážď, im neumožnili stabilnejšie sa dostať do hry.

Vynikajúca atmosféra

Vo vypredanom hľadisku tak panovala lepšia nálada v tábore Zvolenčanov, ktorí vďaka víťazstvu odskočili práve dvojnásobnému obhajcovi titulu na rozdiel troch bodov v priebežnej ligovej tabuľke. Spomenutý zlý úvod stretnutia priznal po zápase aj kapitán „červeno-bielych“ Tomáš Surový.

„Keď Zvolenčania vyhrávali 3:0, bolo ťažké so zápasom niečo urobiť. Mali sme si postrážiť úvod stretnutia, v takýchto podmienkach nemôžeme dostať rýchle dva góly. Tažko sa doťahuje strata, keďže v priebehu zápasu bol ľad čoraz mokrejší. Podmienky však mali obidva tímy rovnaké, čiže na to sa nemôžeme vyhovárať,“ skonštatoval Surový.

Mimo prehry svojho tímu však hodnotil akciu ako vydarenú. „Vynikajúca atmosféra a skvelé podujatie. Verím, že takých bude viac aj po budúce roky,“ dodal ‚Suro‘.

Kaufland Winter Classic Games 2019, Súboj legiend
Zľava: Martin Nemčík z HC ‘05 iClinic Banská Bystrica a Milan Kytnár z HKM Zvolen, Tomáš Zigo z HC ‘05 iClinic Banská Bystrica a Petr Obdržálek z HKM Zvolen počas hokejového zápasu 40. kola Tipsport ligy medzi HC ‘05 iClinic Banská Bystrica – HKM Zvolen v rámci podujatia Kaufland Winter Classic Games 2019 pod holým nebom na štadióne VŠC Dukla na banskobystrických Štiavničkách. Banská Bystrica, 3. február 2019. Foto: SITA/Peter Rusko

Neustály dážď

Napriek pozitívnemu zhodnoteniu to viacerých momentoch stretnutia vyzeralo, že pre hráčov je priam utrpenie byť na ľade. Neustály dážď neutíchal a ľadová plocha bola v zápase čoraz viac premočená. Aj v tábore zdolaného tímu sa však našli hráči, ktorí si tento duel užili.

„Nikto nedokáže kontrolovať počasie, inak to bola priam neuveriteľná skúsenosť. Minimálne čo sa týka hľadiska fanúšikov, bolo to úžasné. Herne to bolo o inom. Iba kontrolovať puk bolo priam nemožné, museli sme ho vždy vyhadzovať do vzduchu,“ povedal pre agentúru SITA Guillaume Asselin, ktorý v drese Banskobystričanov znížil na 1:3 v 33. min.

Hoci v tretej tretine pridal druhý gól domácich Marek Bartánus a „barani“ prehrávali už iba o gól, k vyrovnaniu neprišlo.

Oba tímy sa to snažili hrať s umom

Záver stretnutia bol pritom poriadne dramatický. Hráči HC’05 mali mnoho príležitostí na to, aby dotiahli duel do predĺženia, avšak v bráne hostí sa pohotovými zákrokmi prezentoval Tomáš Tomek.

„Som rád, že sa nám to podarilo v tretej tretine skorigovať na 2:3. Žiaľ, nepadlo nám to v závere napriek tomu, že sme mali veľa šancí na vyrovnanie. Myslím si, že remíza by bola zaslúženejšia. Samozrejme, že nás mrzí, že sme nevyhrali, avšak škoda aj počasia, no nevedeli sme s tým nič narobiť. Keby sme na konci vyrovnali, bol by to iný zápas,“ skonštatoval Bartánus, ktorý úprimne dodal, že po hokejovej stránke diváci nevideli žiadne umenie.

„Určite to nebol pekný hokej. Práca s hokejkou a pukom nebola absolútne možná, vody bolo na ľade strašne veľa. Oba tímy sa to snažili hrať s umom, väčšinou po plexisklách. Napriek tomu som rád, že podobnú akciu sme si mohli vyskúšať a do budúcnosti by som si želal lepšie počasie.“

Po 40. kole Tipsport ligy sa „barani“ nachádzajú na druhom mieste so 101 bodmi. Zvolen ako priebežný líder súťaže má o tri body viac práve vďaka víťazstvu pod Urpínom. Banskobystričania napriek tomu veria, že do play-off môžu ísť z prvého miesta. „Budeme sa ich snažiť dobehnúť. Byť po základnej časti na prvom mieste by bolo viac než pekné,“ uzavrel Tomáš Surový.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marek BartánusMichal ChovanMilan KytnárMiroslav ŠatanRastislav ŠpirkoTomáš Surový
Firmy a inštitúcie HC '05 iClinic Banská BystricaHKm Zvolen