Prezidenta Madura opustil venezuelský generál vzdušných síl, vyjadril podporu Guaidóovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Juan Guaido
Opozičný líder Juan Guaidó. Foto: SITA/AP

CARACAS 3. februára (WebNoviny.sk) – Venezuelskú armádu a administratívu prezidenta Nicolása Madura opustil v sobotu generál venezuelských vzdušných síl Francisco Yánez, ktorý zároveň vyzval svojich doterajších podriadených, aby sa pridali na stranu lídra opozície, predsedu venezuelského Národného zhromaždenia Juan Guaidó.

Ten sa minulú stredu vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny. Generál Yánez je prvým vysokopostaveným predstaviteľom Madurovho režimu, ktorý sa od Guaidóvho pokusu prebrať moc odvrátil od Madura a vyjadril podporu opozícii.

„Prechod k demokracii je neodvratný,“ vyhlásil Yánez na videu, ktoré v sobotu zavesil na YouTube. Proti Madurovi je podľa neho až 90 percent príslušníkov venezuelských ozbrojených síl.

Výsledok tajných rokovaní

Yánezove prebehnutie k opozícii môže byť výsledkom tajných rokovaní medzi venezuelskou opozíciou a predstaviteľmi armády, o ktorých začiatkom týždňa informoval Guaidó.

Mali sme tajné stretnutia s členmi ozbrojených síl aj bezpečnostných síl. Ukončenie podpory pre pána Madura zo strany armády je kľúčové na to, aby bola umožnená zmena vlády. Väčšina z tých, čo slúžia v armáde, súhlasí s tým, že súčasná situácia v krajine je neudržateľná,“ informoval po stretnutiach líder venezuelskej opozície.

Guaidó ponúkol amnestiu

Guaidó nešpecifikoval, s ktorými predstaviteľmi venezuelskej armády a polície sa konkrétne rozprával, uviedol však, že ponúkol amnestiu pre „všetkých členov ozbrojených síl, ktorí sa nedopustili zločinov proti ľudskosti“.

Guaidóa už za dočasného prezidenta Venezuely uznali Spojené štáty, Kanada, veľká väčšina krajín Latinskej Ameriky a vo štvrtok v nezáväznej rezolúcii aj Európsky parlament. Naopak, Madura podporili vo funkcii Rusko, Čína, Turecko aj Irán. Rusko dokonca vyhlásilo, že snaha o prebratie moci Guaidóom je vopred pripravenou akciou, ktorú zosnovali Spojené štáty.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juan GuaidóNicolas Maduro