Rybári opäť zaútočili v Kalifornskom zálive na loď, ktorá bráni takmer vyhynutú populáciu sviňúch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sviňucha kalifornská
Kriticky ohrozený druh Sviňuchy kalifornskej v Kalifornskom zálive. Foto: archívne, SITA/AP

MEXIKO 3. februára (WebNoviny.sk) – Najmenej dvadsať menších rybárskych lodí zaútočilo koncom tohto týždňa v mexickom Kalifornskom zálive na loď ekologickej organizácie Sea Shepherd (Morský pastier), ktorá sa pri pobreží Mexika snaží ochraňovať už takmer vyhynutú populáciu sviňúch kalifornských.

Ohrozený druh

Z tohto druhu veľrýb existuje na svete podľa posledného sčítania z roku 2018 už len dvanásť jedincov, pričom všetky žijú práve v Kalifornskom zálive.

Rybári podľa videozáznamu, ktorý organizácia Sea Shepherd zverejnila cez víkend na internete, hádzali na jej loď Farley Mowat kamene, porozbíjali na nej okná a nakoniec na jej palubu hodili niekoľko plynových bômb, ktoré na lodi nakrátko spôsobili požiar. Útok rybárov potvrdilo aj mexické námorníctvo.

Druhý podobný útok za posledný mesiac

Ide už o druhý podobný útok na loď Farley Mowat za posledný mesiac. Začiatkom januára k nej priplávalo tiež zhruba dvadsať menších rybárskych lodí a pokúšali sa vyliať na ňu a do jej okolia benzín, ktorý chceli zapáliť. Na zázname z januárového útoku je vidno niektorých rybárov, ako vchádzajú na palubu Farley Mowat a odnášajú si z nej rôzne predmety.

Mexickí rybári sviňuchy kalifornské ohrozujú zakázaným spôsobom lovu do obrovských rybárskych sietí, do ktorých sa snažia uloviť najmä rybu zvanú totaba. Jej plynový mechúr má obrovskú cenu a patrí k najtrendovejším delikatesám najmä medzi smotánkou v Číne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia