Podnikateľské prostredie potrebuje razantne odbúrať byrokraciu, Heger vidí len kozmetické úpravy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Eduard Heger
Minister financií Eduard Heger. Foto: archívne, SITA/Diana Černáková.

BRATISLAVA 6. februára (WebNoviny.sk) – Tretí balíček opatrení na podporu podnikania zlepší podnikateľské prostredie iba kozmeticky a neposunie Slovensko medzi atraktívne a dlhodobo prosperujúce krajiny. Tvrdia to predstavitelia hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO).

Podľa nich antibyrokratický balíček, ktorý v stredu schválila vláda, neobsahuje podstatné opatrenia, ktoré by podnikateľom naozaj pomohli a rozviazali im ruky.

Potrebujeme zásadné a razantné odbúranie byrokracie

Poslanec NR SR a tieňový minister financií a hospodárstva za OĽaNO Eduard Heger povedal, že ide o drobné, kozmetické úpravy, ktoré mali byť urobené už dávno.

„Roky upozorňujeme, že je nezmyselné, zbytočné, otravné a šikanujúce, keď podnikatelia musia obiehať desiatky úradov, aby si otvorili novú prevádzku. Zrazu sa aj niečo dá, keď sa blížia voľby,“ uviedol Heger.

Podnikateľské prostredie potrebuje podľa experta OĽaNO na podnikanie a ekonomiku Petra Kremského zásadné a razantné odbúranie byrokracie, aby štát neprenášal svoje povinnosti na občana a podnikateľa.„Štát má slúžiť občanovi a nie naopak, ako je to u nás, že občan nosí potvrdenia, papiere, stojí v radoch a vybavuje povolenia,“ upozornil Kremský s tým, že byrokracia brzdí ekonomický rast a kvalitu života ľudí.

Dlhodobá nespokojnosť

Kremský poznamenal, že pre váhavý a málo odvážny prístup ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) pri odbúravaní byrokracie Slovensko klesá v relevantných indexoch a prieskumoch podnikateľského prostredia.

„V rebríčku konkurencieschopnosti WEF (Svetové ekonomické fórum) sme klesli na 41. miesto, pred nami je Poľsko aj Česká republika. Ukazovateľ Doing Business pre Slovensko sa znižuje od roku 2015, už sme na 42. mieste na svete,“ dodal Kremský.

Dlhodobú nespokojnosť so zamrznutým stavom podľa neho ukazujú podnikatelia už dlhé roky v prieskume Index podnikateľského prostredia PAS, kde je byrokracia jednou z najvážnejších prekážok podnikania.

„Po vstupe do vlády navrhujeme razantnú zmenu pohľadu na úlohu štátu – papiere majú vybavovať štátni úradníci pre občana, nie občan pre štát. Kľúčové je zjednodušenie daňového výkazníctva, odbúranie veľkej väčšiny nahlasovacích povinností pre živnostníkov a mikrofirmy, zlepšenie prehľadnosti a stability legislatívy a prenesenie dokladovacích povinností na úrady, aby z podnikateľa nerobili poštára,“ uzavrel Heger.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Eduard HegerPeter KremskýPeter Žiga
Firmy a inštitúcie MH Ministerstvo hospodárstva SROĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSMER-SDSvetové ekonomické fórum