Foto: Kancelárka Merkelová v Bratislave rokovala s premiérmi V4 a stretla sa aj s prezidentom Kiskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Angela Merkelová, Andrej Kiska
Zľava: Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezident SR Andrej Kiska so štátnym ocenením Rad Bieleho dvojkríža počas prijatia v Prezidentskom paláci. Bratislava, 7. február 2019. Foto: SITA/Martin Medňanský
  • aktualizované 7. februára, 17:25

BRATISLAVA 7. februára (WebNoviny.sk) – Bilaterálne vzťahy najmä v hospodárskej oblasti, digitalizácia či umiestnenie vznikajúcej Európskej agentúry pre prácu boli hlavné témy štvrtkového rokovania nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s jej slovenským kolegom Petrom Pellegrinim.

Merkelová vo štvrtok priletela na jednodňovú návštevu Slovenska, ešte ju čaká rokovanie vo formáte V4 + Nemecko. Kancelárka na úvod svojho vystúpenia pripomenula 30. výročie boja za slobodu a demokraciu vo východnej Európe.

Médiá zaujímal aj názor Merkelovej na brexit a vyšetrovanie únosu vietnamského občana. Podľa Pellegriniho bolo rokovanie konštruktívne a priateľské.

Digitalizácia bude dominantnejšia

„Je to už 30 rokov, čo my v Nemecku aj vy v krajinách Visegrádskej štvorky vyšli do ulíc a postavili sa za slobodu a demokraciu, čo zmenilo život nás všetkých. Dnes sme spoločne v Európskej únii a NATO, Slovensko je aj súčasťou eurozóny, čím sme ešte viac spätí. Spája nás úzka spolupráca v priemysle, najmä automobilovom. Na to, že má Slovensko 5,4 milióna obyvateľov, máme naozaj dobrú obchodnú bilanciu,“ uviedla Merkelová.

Krajiny však podľa nej musia dbať aj na to, aby úzko spolupracovali aj v oblasti digitalizácie, ktorá bude v budúcnosti čoraz dominantnejšia. „Našli sme množstvo prienikov, napríklad v otázke priemyslu, digitálnych technológií či kybernetickej bezpečnosti. Hovorili sme o spolupráci v prípade regulácie v digitálnom svete, v ktorom niekedy neplatia tie pravidlá, ktoré platia vo fyzickom svete,“ potvrdil Pellegrini.

Zároveň potvrdil, že ju požiadal o podporu pri umiestnení Európskej agentúry pre prácu na Slovensko. Merkelová zareagovala, že je otvorená tomu, aby sa takéto inštitúcie umiestňovali do nových členských štátov a je otvorená ďalšiemu dialógu.

Vidí snahu o usporiadaný brexit

Merkelová zároveň ocenila, že Slovensko ako predsedajúca krajina Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) trvá na dodržiavaní Minských dohôd medzi Ruskom a Ukrajinou. Záujem médií sa sústredil na brexit. Veľká Británia opustí Európsku úniu 29. marca, teda o 50 dní.

„Päťdesiat dní je málo, ale môže to byť dlhých 50 dní, podľa toho, ako sa na to pozeráme,“ priznala kancelárka. Zo strany britskej premiérky Theresy Mayovej a jej vlády vidí snahu o usporiadaný brexit, ktorý by bol lepší pre všetkých, než odchod bez dohody. Práve odchod bez dohody je v súčasnosti najskloňovanejším, ale zároveň najobávanejším scenárom.

„Je našou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sme k dohode dospeli,“ vyhlásila Merkelová. Zároveň je ale povinnosťou zachovať integritu vnútorného trhu a nastaviť pravidlá pre Írsko a Severné Írsko.

Partneri sa počas rozhovoru dotkli aj únosu vietnamského občana z Nemecka cez Slovensko, potvrdila Merkelová. „Krátko sme o tom hovorili, zaujímalo nás to. Ale nepochybujem o tom, že Slovensko robí všetko pre to, aby sa únos vyšetril,“ povedala.

Kiska jej odovzdal štátne vyznamenanie

Prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok nemeckej kancelárke Angele Merkelovej odovzdal najvyššie štátne vyznamenanie. Ako ďalej agentúru SITA informovalo tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR, Rád Bieleho dvojkríža I. triedy dostala za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi Slovenskom a Nemeckom.

„Toto ocenenie je zároveň prejavom vďaky a uznania za osobný prínos kancelárky k posilňovaniu jednoty v Európe, a to najmä v kľúčových momentoch jej nedávnej histórie a tiež za ochranu a presadzovanie hodnôt slobody, demokracie a solidarity,“ informoval Prezidentský palác.

Obaja štátnici si zároveň pripomenuli blížiace sa 30. výročie pádu Berlínskeho múru a Nežnej revolúcie, ktoré otvorili dvere aj pre občanov Slovenska k slobodnému rozvoju a prosperite v Európskej únii.

Prezident a kancelárka diskutovali aj o vývoji vo V4, v Európe a vo svete a o ďalších perspektívach posilňovania európskej bezpečnosti a obrany. „Témou rozhovoru boli tiež otázky ďalšieho ekonomického vývoja na našom kontinente a situácia na Ukrajine,“ dodala kancelária prezidenta.

Rokovanie s premiérmi V4

Angela Merkelová bola na bilaterálnej návšteve Slovenska 20. októbra 2014. Vtedy jej ako tretej žene v histórii udelili čestný doktorát na Univerzite Komenského. Vo februári 2011 sa už raz v Bratislave zúčastnila na vrcholnej schôdzke krajín Visegrádskej skupiny. Okrem toho sa v septembri 2016 zúčastnila na Bratislavskom summite.

Vo štvrtok ju ešte čaká rokovanie s premiérmi Visegrádskej štvorky – Pellegrinim, českým premiérom Andrejom Babišom, maďarským predsedom vlády Viktorom Orbánom a poľským premiérom Mateuszom Morawieckim.

Analytici upozorňujú na fakt, že jej štvrtková návšteva nie je čisto formálna, koná sa v čase vrcholiacich príprav na brexit, pričom stále nie je jasné, za akých podmienok Londýn európske spoločenstvo opustí.

Vzhľadom na odchod Spojeného kráľovstva a súčasné vnútropolitické problémy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona je nemecká kancelárka považovaná za tú, ktorá vďaka svojej autorite začína vyjednávať so štátmi o budúcom európskom rozpočte.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej BabišAndrej KiskaAngela MerkelováMateusz MorawieckiPeter PellegriniViktor Orbán
Firmy a inštitúcie EU Európska únia