Školák Erik sa vyhrážal spolužiakovi a vzal mu viac ako tri eurá, prípad sa dostal na súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
šikana
Foto: ilustračné, Getty Images

BANSKÁ BYSTRICA 7. februára (WebNoviny.sk) – Trest dva roky odňatia slobody podmienečne za lúpež potvrdil vo štvrtok odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 16-ročného školáka Erika z Tornale, ktorý pod hrozbou násilia zobral mladšiemu spolužiakovi viac ako tri eurá v minciach.

Známy bitkár

Erik bol v Základnej škole Ferencza Kazinczyho v Tornali známy ako arogantný, násilný a schopný pobiť sa s hocikým. Preto keď pristavil pred školským bufetom o tri a pol roka mladšieho a fyzicky slabšieho menovca s tým, aby mu dal peniaze, ten mu z obáv dal najprv pár drobných.

Erik však chcel viac. Opakovane požadoval ďalšie peniaze, hrozil, že mu zoberie celú peňaženku. Erik sa bál o peňaženku, lebo v nej mal aj preukaz na cestu autobusom, a tak lupičovi dal najmenej tri eurá v minciach.

Išlo len o „pôžičku“

Tým Erik spáchal zločin lúpeže na dieťati ako chránenej osobe. Za to mu Okresný súd v Revúcej vymeral dva roky odňatia slobody s podmienečným odkladom na rovnako dlhý čas. Proti verdiktu sa odvolal obžalovaný s tvrdením, že išlo o „pôžičku“ a voči mladšiemu spolužiakovi nepoužil násilie.

Doteraz však peniaze, ktoré obeť mala na stravu, nevrátil. Krajský súd jeho dôvody neakceptoval a prvostupňový verdikt potvrdil. Odsúdený Erik sa na odvolacom konaní nezúčastnil.

Zaujímavosťou je, že podľa hodnotenia školy ide o konfliktný typ žiaka s veľkým počtom neospravedlnených hodín. Podľa úradu sociálnej starostlivosti do rozporu so zákonom prišiel Erik už v roku 2013.

Vtedy s komplicom olúpili o dva roky mladšieho chlapca o nákup, pričom Erik ho aj fyzicky napadol. Vtedy sa zistilo, že bol pod vplyvom drog. Trestné stíhanie Erika polícia pre jeho nízky vek odložila, mal iba jedenásť rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Krajský súd Banská Bystrica