Prezident Iohannis vyjadril podporu Guaidóovi a neodpustil si kritiku na adresu vlády Rumunska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rumunsko, prezident, Klaus Iohannis
Rumunský prezident Klaus Iohannis. Foto: SITA/AP

BUKUREŠŤ 8. februára (WebNoviny.sk) – Ku krajinám, ktoré uznávajú za dočasného prezidenta Venezuely doterajšieho opozičného lídra Juana Guaidóa, sa v piatok pripojilo aj Rumunsko. Rozhodnutie krajiny oznámil prezident Klaus Iohannis.

Žiadajú nové voľby

Zároveň si neodpustil kritiku rumunskej vlády za to, že sa nepripojila už k hromadnému uznaniu Guaidóa dvanástimi členskými krajinami EÚ, ktoré toto rozhodnutie oznámili v pondelok. Podľa Iohannisa Rumunsko, keďže momentálne predsedá Európskej únii, musí byť v takýchto otázkach pružnejšie.

Dvanásť krajín EÚ vrátane Nemecka, Španielska, Francúzska a Veľkej Británie dalo najprv ultimátum venezuelskému prezidentovi Nicólasovi Madurovi, aby do nedele vyhlásil v krajine nové voľby.

Madura podporuje Rusko aj Irán

Keďže to nespravil, v pondelok uznali za dočasného prezidenta krajiny Guaidóa. Toho už predtým uznali za dočasnú hlavu krajiny Spojené štáty, Kanada a veľká väčšina krajín Latinskej Ameriky.

Naopak, prezidenta Madura, ktorý je podľa Guaidóa nelegitímny, naďalej podporujú vo funkcii Rusko, Čína, Turecko aj Irán. Rusko dokonca tvrdí, že snaha o prebratie moci Guaidóom je vopred pripravenou akciou, ktorú zosnovali Spojené štáty.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Klaus Iohannis
Firmy a inštitúcie EU Európska únia