Senátorka Elizabeth Warren ohlásila kandidatúru na prezidentku USA, Trump ju volá Pocahontas

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Elizabeth Warren
Demokratická senátorka Elizabeth Warren. Foto: archívne, SITA/AP

LAWRENCE 10. februára (WebNoviny.sk) – Demokratická senátorka Elizabeth Warren v sobotu oficiálne oznámila svoju kandidatúru za prezidentku Spojených štátov. Vo svojej kampani k voľbám v roku 2020 sa zaviazala bojovať s ekonomickou nerovnosťou a vybudovať „Ameriku, ktorá funguje pre všetkých„.

V ostrom príhovore, ktorý predniesla počas zhromaždenia v meste Lawrence v štáte Massachusetts, Warren odsúdila „vytlačenie strednej triedy„, ktoré zanechalo Američanov „s príliš malou zodpovednosťou pre bohatých a príliš málo príležitosťami pre ostatných„. Politička sľúbila zdravotné poistenie pre všetkých, elimináciu súčasného lobingu vo Washingtone aj zmeny vo vláde. Svojich podporovateľov vyzvala, aby si vybrali „vládu, ktorá robí iné rozhodnutia, rozhodnutia, ktoré odrážajú naše hodnoty„.

Warren spolu so svojimi podporovateľmi dúfa, že jej posolstvo ju dokáže odlíšiť od ostatných demokratických uchádzačov o prezidentské kreslo a zároveň jej pomôže prekonať kontroverziu okolo jej minulých tvrdení, že má indiánsky pôvod, za ktoré sa za uplynulé týždne už dvakrát ospravedlnila.

Na kandidatúru Warren už zareagoval aj prezident Donald Trump, ktorý nevynechal práve kontroverziu o jej pôvode, pre ktorú ju často nelichotivo volá Pocahontas.“Dnes Elizabeth Warren, o ktorej som sa niekedy zmienil ako o Pocahontas, sa pridala do prezidentského súboja. Bude kandidovať ako prvá prezidentská kandidátka z radov pôvodných Američanov alebo sa rozhodla, že po 32 rokoch jej to už neznie dobre?“ napísal Trump na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpElizabeth Warren