Harabin si viac váži Mečiara ako Bugára, prezident nemá vzísť z politického kupčenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Béla Bugár, Štefan Harabin
Kandidát na prezidenta SR a predseda strany Most-Híd Béla Bugár (vľavo) a kandidát na post prezidenta Štefan Harabin. Foto: SITA/koláž, WBN

BRATISLAVA 10. februára (WebNoviny.sk) – Otázka praxe uchádzača o post kandidáta na ústavného sudcu Roberta Fica (Smer-SD) je podľa podpredsedu Národnej rady SR a kandidáta za prezidenta Slovenskej republiky Bélu Bugára (Most-Híd) technicky vyriešená.

Parlamentný ústavnoprávny výbor rozhodol,“ povedal Bugár v diskusnej relácii Televízie Markíza Na telo a dodal, že v utorok sa o kandidátoch na ústavných sudcov bude rozhodovať v pléne parlamentu.

Harabin považuje sporné odmeny za čisté

Na čo hovoríte o technických veciach,“ pýtal sa druhý hosť relácie, kandidát na post prezidenta Štefan Harabin. Podľa Harabina jednou rovinou právnickej praxe je výkon funkcie sudcu, prokurátora či advokáta. Druhou rovinou je pôsobenie a prednášanie na právnickej fakulte alebo tvorba legislatívy.

Každý poslanec, minister, keď predkladá návrhy zákonov robí legislatívu. Ja sa čudujem, keď hovoria, že práca poslanca nie je výkonom právnickej praxe. Kto už tvorí legislatívu, keď nie minister alebo poslanec,“ povedal Harabin. Podľa neho každý adept na prezidenta, ktorý bude hodnotiť, či bude Fico dobrý ústavný sudca alebo nie, nesmie robiť starostu ani najmenšej obce.

Kandidát na post prezidenta Slovenskej republiky Štefan Harabin odmeny, ktoré si pridelil v rokoch 2001 a 2002 v celkovej sume milión korún nepovažuje za nemorálne. „Robil som tri funkcie. Bol som predseda Súdnej rady a predseda Najvyššieho súdu SR, pojednával som. Je to úplne morálne a čisté za tento výkon práce,“ povedal Harabin. Podpredseda NR SR Béla Bugár pripomenul, že v čase, keď bol Harabin ministrom spravodlivosti, vtedy sa zmenili predpisy, na základe ktorých bolo možné si prideľovať odmeny. Výšku odmeny Bugár nekomentoval.

Divoká privatizácia na Slovensku

Harabin považuje Vladimíra Mečiara za „architekta našej štátnosti„. „Nedovolil výpredaj štátneho majetku do zahraničia. V porovnaní s Bugárom si musím viac vážiť Mečiara,“ vyhlásil Harabin.

Mečiar porušoval zákony, vznikli tu silné mafie. Vytvoril divokú privatizáciu na Slovensku,“ protirečil Bugár. „Nechcem tu kryť privatizácie, pokiaľ bol spáchaný trestný čin, mal byť vyšetrený, stíhaný,“ uviedol Harabin. Bugár však priblížil, že všetko, čo sa za Mečiara privatizovalo „všetko je preč, zdochnuté„. „X-krát som bol v dialógu s Mečiarom, sypal neoverené informácie ako vy,“ adresoval Bugár Harabinovi a pripomenul, že ústavný súd v štyroch prípadoch rozhodol, že nezákonne zmenil senáty.

Harabin v závere zdôraznil, že je apolitický občiansky kandidát na prezidenta. „Nevyjednával som so žiadnymi lídrami rodiacich sa politických strán,“ uviedol a dodal, že dodržiava ideu ústavného zákona, že prezident by „nemal vzísť z politického kupčenia„. „Ja som samorast, s politickými stranami nemám spolky,“ vyhlásil.

Harabin anexiu Krymu nepovažuje za anexiu. Bugár tvrdil, že situácia na Kryme je „jednoznačnou anexiou„.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárŠtefan Harabin