Prešovský kraj investuje státisíce eur do opravy ciest a stavby obchvatu v okrese Stará Ľubovňa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Asfalt, oprava ciest
Foto: ilustračné, Getty Images

POPRAD 13. februára (WebNoviny.sk) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) preinvestuje v okrese Stará Ľubovňa státisíce eur. Úrad vyčlenil na opravu ciest v okrese viac ako 1,2 milióna eur. Jednou z najväčších investičných akcií bude výstavba obchvatu Starej Ľubovne za 2,3 milióna eur.

Informoval o tom na prvom pracovnom výjazde PSK v regiónoch predseda kraja Milan Majerský, podľa ktorého je pre rozvoj kraja kľúčová infraštruktúra. Majerský plánuje v návštevách trinástich regiónov samosprávy pokračovať každý mesiac. Návšteva Starej Ľubovne, kde sa stretol aj so starostami obcí a podnikateľmi, bola prvou v poradí.

Som rád, že som si mohol vypočuť od starostov obcí v regióne, čo ich trápi. Dialóg je veľmi dôležitý, pretože keď nebudeme vedieť o problémoch, s ktorými sa mnohí boria, nedokážeme im podať ani pomocnú ruku. Dnes sme získali veľa podnetov a nápadov, ako zlepšiť život v regióne, čo sa budeme snažiť pretaviť aj do praxe,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Plánované rekonštrukcie

So zástupcami verejnej správy diskutoval najmä o cestách, školstve, sociálnej oblasti, rozvoji cykloturizmu, aj o rôznych výzvach, do ktorých sa môžu obce zapojiť a získať tak finančné prostriedky na projekty.

Kľúčovou témou pre tento región je dopravná infraštruktúra, čo potvrdila aj diskusia. Vlani sme v okrese Stará Ľubovňa do rekonštrukcie ciest investovali 815-tisíc eur. Celkovo sme do infraštruktúry v tomto regióne dali viac ako 950-tisíc eur a v zlepšovaní kvality ciest chceme pokračovať,“ zhodnotil Majerský.

Prešovský kraj do rekonštrukcie ciest II. a III. triedy v okrese plánuje v tomto roku vynaložiť zhruba 1,23 milióna eur.

Medzi plánovanými investíciami v tomto roku je rekonštrukcia mosta v Litmanovej (240-tisíc eur), rekonštrukcia skládky chemického posypového materiálu v stredisku v Starej Ľubovni (15-tisíc eur), opravy ciest v Čirči (50-tisíc eur), na úseku Stará Ľubovňa – Jakubany (60-tisíc eur), Plaveč – Andrejovka (30-tisíc eur), Toporec – Haligovce (267-tisíc eur) či v rekonštrukcia cesty v Chmelnici (70-tisíc eur).

Výstavba obchvatu

Jednou z najväčších investičných akcií v okrese je výstavba juhovýchodného obchvatu za 2,3 milióna eur. Mesto poskytlo na realizáciu milión eur, PSK 1,35 milióna eur. Odovzdanie staveniska úspešnému zhotoviteľovi by malo byť pravdepodobne začiatkom apríla. Predpokladaná lehota výstavby je šesť mesiacov.

Ako uviedol Majerský, dôležitá je aj podpora kultúry a cestovného ruchu. Už vlani išlo na rekonštrukciu Paláca Lubomirskych na Hrade Ľubovňa v rámci I. etapy vyše 1,1 milióna eur. Tento rok samospráva vyčlenila na II. etapu vyše 690-tisíc eur.

Predseda sa dotkol aj témy duálneho vzdelávania a načrtol spoluprácu medzi školami a zamestnávateľmi. Úrad aktuálne rokuje so SOŠ technickou, o ktorú prejavili záujem zamestnávatelia Nestville Parku v Hniezdnom a Panasonica.

Podľa najnovších informácií by sa do duálneho vzdelávania mala zapojiť aj SOŠ na Jarmočnej ulici, kde sa perspektívnym partnerom ukazuje Salaš u Franka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan Majerský
Firmy a inštitúcie PSK Prešovský samosprávny kraj (VÚC)