Problémy Nemecka môžu zasiahnuť aj Slovensko, upozorňuje Klub 500 a varuje pred recesiou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Podnikatel
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 14. februára (WebNoviny.sk) – Problémy Nemecka môžu podľa Klubu 500 stiahnuť aj Slovensko, a preto by sa malo sústrediť na urýchlené opatrenia na udržanie slovenskej ekonomiky.

„Slovensko sa musí ihneď pripraviť na recesiu,“ konštatuje klub. Exportne orientovaná slovenská ekonomika bude totiž podľa klubu medzi prvými zasiahnutými negatívnym vývojom Nemecka i celej eurozóny.

Saxo Bank hovorí o panike

O tom, že sa Nemecko blíži k recesii, informovala Deutsche Bank. Saxo Bank dokonca hovorí o panike. Index európskych nákupných manažérov PMI je na 5,5-ročnom minime. OECD tiež zverejnila indikátory, ktoré predpovedajú blížiace sa ekonomické spomalenie.

Informácie o problémoch nemeckej ekonomiky sú pre Slovensko podľa Klubu 500 alarmujúce, keďže je na ňu veľmi naviazané. Viac ako pätina (20,6 %) slovenskej produkcie v ročnej hodnote 15,42 mld. eur smeruje práve do Nemecka.

Nemecké firmy na Slovensku zamestnávajú 132-tisíc ľudí a preinvestovali viac ako 7,4 mld. eur. „Aktuálna optimalizácia vo Volkswagen Slovakia je prvým varovným signálom,“ informuje Klub 500.

Prepady slovenskej ekonomiky

Podľa klubu je potrebné zabrániť opakovaniu krízového scenára z rokov 2008 a 2009, kedy viaceré nemecké firmy na Slovensku pod vplyvom vládnych zásahov a ochrany domácej zamestnanosti sťahovali objednávky a produkciu do materských podnikov v Nemecku. To spôsobilo prepady slovenskej ekonomiky a rast nezamestnanosti.

„Je nevyhnutné, aby vláda urýchlila prijatie účinných opatrení na zvýšenie investícií do produktivity a konkurencieschopnosti slovenského priemyslu. Podniky musia investovať do inovatívnych technológií s vysokou pridanou hodnotou,“ upozorňuje výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Klub 500 už napríklad predložil v súvislosti s pripravovanou novelou zákona o dani z príjmov návrh systému, ktorým by štát zabezpečoval podporu investícií do zvyšovania produktivity práce.

Podniky dlhodobo investujúce do inovácií by vďaka nemu získali daňové zvýhodnenie formou odpočítateľnej položky. Podľa Klubu 500 je potrebné zamerať sa na opatrenia počnúc rokom 2019 a na obdobie minimálne do roku 2024.

V Estónsku už podobný model funguje

Vláda by sa mala veľmi podrobne venovať výdavkovej časti štátneho rozpočtu, aby sa zarobené prostriedky (vybraté na daniach a odvodoch) len nerozdali bez toho, aby bolo vidieť ich prínos v ekonomike.

Slovensko sa pritom môže podľa Klubu 500 inšpirovať v ďalších krajinách EÚ, kde podobný model podpory už funguje. Napríklad v Španielsku si podniky pri investíciách do inovatívnych technológií môžu uplatniť 14 % daňové zvýhodnenie.

V Estónsku platí nulová sadzba dane na reinvestovaný zisk firiem. Aktuálne môžu priemyselné podniky využívať len tzv. superodpočet na vedu a výskum. Výsledky vedy a výskumu sú však viditeľné podľa klubu až z dlhodobého hľadiska, ale Slovensko potrebuje riešiť aj svoju aktuálnu situáciu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Klub 500