Čína sa vraj zaviazala kúpiť americké tovary za viac ako bilión dolárov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
čína, USA
Foto: ilustračné, Thinkstock.

NEW YORK 24. februára (WebNoviny.sk) – USA a Čína diskutujú o schôdzke prezidentov Donalda Trumpa a Si Ťin-pchinga, ktorá by sa mala uskutočniť koncom marca na Floride. Informovala o tom na svojom internetovom portáli americká televízna stanica CNBC s odvolaním sa na zdroje oboznámené s problematikou.

Zdroje CNBC zároveň potvrdili, že Čína sa zaviazala kúpiť americké tovary za sumu do 1,2 bil. USD, hoci obe strany sú stále veľmi vzdialené v problematike týkajúcej sa obvinení, že Čína núti zahraničné firmy, aby odovzdávali svoje duševné vlastníctvo.

Prezident USA a jeho čínsky partner sa v decembri stretli na summite organizácie G20 v Argentíne a ich prípadná schôdzka na Floride by bola ďalšou v období obchodnej vojny medzi oboma najväčšími svetovými ekonomikami.

Americké clá na čínske tovary v hodnote 200 mld. USD sa majú zvýšiť na 25 percent z úrovne 10 percent, ak sa Washingtonu a Pekingu nepodarí do 2. marca dosiahnuť dohodu. Šéf Bieleho domu však uviedol, že 2. marec nie je „magickým dátumom“, čím naznačil, že by sa lehota na rokovania mohla posunúť.

(1 EUR = 1,1325 USD)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald TrumpSi Ťin-pching