Ochrana ľudských práv je dôležitá pri predchádzaní konfliktov, zdôraznil Lajčák v Ženeve

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miroslav Lajčák
Minister zahraničia Miroslav Lajčák. Foto: archívne, SITA/Diana Černáková.

BRATISLAVA 26. februára (WebNoviny.sk) – Dôležitú úlohu ochrany ľudských práv v rámci prevencie pri predchádzaní konfliktov zdôraznil v utorok minister zahraničia Miroslav Lajčák na 40. zasadnutí Rady pre ľudské práva v Ženeve. Porušovanie ľudských práv je totiž podľa neho často prvým príznakom vznikajúcich nepokojov, ktoré môžu ľahko prerásť do konfliktu.

Je preto nevyhnutné, aby medzinárodné spoločenstvo bolo schopné pružne a adekvátne reagovať na konfliktné situácie. Pre ich efektívne riešenie je potrebné nastaviť dialóg a zapojiť strany konfliktu do riešení. Nevyhnutným predpokladom trvalo udržateľných riešení je však aj vyvodenie zodpovednosti za spáchané činy,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Hovorili aj o vývoji situácie na Ukrajine

Minister Lajčák rokoval aj s vysokou komisárkou OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovou o význame prepojenia medzi bezpečnosťou a dodržiavaním ľudských práv.

Minister informoval vysokú komisárku o prioritách Slovenska v rámci predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Hovorili aj o vývoji situácie na Ukrajine.

Lajčák v utorok absolvoval v Ženeve aj stretnutie s prezidentom Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC) Petrom Maurerom a zúčastnil sa na konferencii o Jemene, kde sa stretol s vysokým komisárom pre utečencov Filippo Grandim. Minister Lajčák na konferencii oznámil, že Slovensko poskytne Jemenu pomoc v sume 100-tisíc eur.

Vyzval na návrat k multilateralizmu

Vo vystúpení na Konferencii o odzbrojení Lajčák vyzval na návrat k multilateralizmu a na dodržiavanie medzinárodných dohôd, ktoré sú nevyhnutné pre zachovanie medzinárodného mieru a bezpečnosti. Zásadnú úlohu v tejto súvislosti zohráva aj Konferencia o odzbrojení.

Preto oživenie jej substantívnej práce nie je otázkou dobrej vôle, ale nevyhnutnosti,“ uviedol slovenský minister.

Agentúru SITA informoval tlačový odbor ministerstva zahraničia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie OBSE Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v EurópeOSN Organizácia Spojených národov