Rozpočet na usporiadanie EYOF 2021 je dostatočný, tvrdí Raši a kritizuje požiadavky mesta Košice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Richard Raši
Richard Raši. Foto: archívne, SITA/Ivan Fleischer.
  • aktualizované 27. februára 17:28

BRATISLAVA/KOŠICE 27. februára (WebNoviny.sk) – Požiadavky mesta Košice a Košického samosprávneho kraja (KSK) na navýšenie dotácie vlády na organizáciu Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) sú podľa podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu a bývalého primátora Košíc Richarda Rašiho neodôvodnené.

Uviedol to po stredajšom stretnutí s predstaviteľmi mesta a kraja k téme financovania tohto medzinárodného podujatia, ktoré sa má v Košiciach uskutočniť v roku 2021.

Žiadajú ďalších 30 miliónov eur

Podľa Rašiho predstavitelia samospráv na stretnutí nepredložili žiadne nové relevantné podklady, ktoré by mali viesť k zvýšeniu rozpočtu. Ten pôvodný je na úrovni 25,4 milióna eur s 12-miliónovou dotáciou vlády.

Raši ho považuje za dostatočný na usporiadanie hier na adekvátnej úrovni. Mesto požaduje o navýšenie pôvodnej dotácie od štátu o 30 miliónov eur a samosprávny kraj o ďalších 10 miliónov.

„Nepovažujem to za seriózne, lebo určite sa hry dajú urobiť za 100 i 200 miliónov eur, ale ide o podujatie trvajúce šesť dní v desiatich športoch, pričom na triatlon a cyklistiku, kde sa využíva existujúca infraštruktúra, sa vyžadujú minimálne náklady,“ uviedol Raši.

Treba využiť súčasné športoviská

Podľa vicepremiéra je potrebné využiť súčasné športoviská, ktoré je treba dobudovať či zrekonštruovať. Niektoré športoviská si je možné počas trvania podujatia prenajať.

V navýšenom rozpočte sa však podľa neho objavili aj nepotrebné sumy ako 20 miliónov eur za nový 25-metrový bazén, nákup haly za 2,5 milióna eur či premiestnenie projektu Národného tenisového centra (NTC) z Popradskej ulice, ktoré si vyžiada dodatočný náklad 8 miliónov eur za nové pozemky, čo by podľa Rašiho nielen predražilo celú investíciu, ale nestihla by sa dokončiť.

„Ide o investíciu, ktorá je v štádiu čakania na stavebné povolenie. Pokiaľ mesto od tohto projektu odstúpi, ohrozí aj celý tento festival, pretože nové tenisové centrum v časovom horizonte týchto hier nestihne urobiť,“ povedal.

Na prípravu nevyčlenili peniaze

Raši kritizoval mesto aj za to, že v návrhu rozpočtu na tento rok nevyčlenilo na prípravu podujatia ani euro. Pritom práve rok 2019 mal byť rokom začiatku príprav celej akcie.

„Takisto nula sa schválila na prevádzku neziskovej organizácie, ktorá mala robiť všetky potrebné kroky na logistiku a prevádzku týchto hier. Preto sme sa začali obávať, ako to bude s týmto olympijským podujatím na Slovensku,“ podotkol Raši.

Podľa neho pritom nie je dôvod tento festival na Slovensku neurobiť, keďže sú naňho pripravené financie. Ich výška je podľa neho porovnateľná s predchádzajúcimi organizátormi hier. Ako dodal, štát okrem 12-miliónovej dotácie v Košiciach nepriamo podporuje konanie podujatia aj sumou 9 miliónov eur na vybudovanie NTC a ďalšie milióny sú určené na rekonštrukciu internátov, ktoré majú byť využité na ubytovanie výprav.

„Podujatie je potrebné urobiť so skvalitnením existujúcej infraštruktúry, dobudovaním novej infraštruktúry a pokiaľ sa budú klásť dodatočné podmienky na financovanie, tak tento festival jednoducho mesto Košice nezvládne a neurobí. A bude nám tu hroziť blamáž, ktorá bola podobná ako pri deaflympiáde,“ poznamenal Raši.

Medzinárodná blamáž

Ako dodal, ak by predstavitelia mesta organizáciu hier odmietli, prejavili o ňu záujem aj ďalšie mestá. Raši spomenul konkrétny záujem Popradu, ktorý už organizoval zimnú verziu tohto podujatia. „Som presvedčený, že pokiaľ by sa neorganizoval tento festival v Košiciach, tak sa nájde niekto, aby sme sa vyhli medzinárodnej blamáži,“ dodal podpredseda vlády.

Košický samosprávny kraj chce na základe toho, že stredajšie rokovania s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu neviedli k záveru, pokračovať v rokovaniach.

Budeme trvať na ďalšom stretnutí s kompetentným členom vlády tak, aby sme odpoveď na otázku, či vláda podporí EYOF vo vyššej miere a či je na výstavbu športovej infraštruktúry dostatok finančných prostriedkov,“ uvádza sa v stanovisku župy, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa KSK Anna Činčárová.

Zároveň zopakovala, že samospráva má stále záujem podujatie zorganizovať a športovú infraštruktúru vybudovať aj v prípade, ak by sa EYOF nekonal. „No ak má spĺňať štandardy tohto medzinárodného športového podujatia a výstavba má byť zrealizovaná do dvoch rokov, potrebujeme na to vyššiu podporu zo strany vlády,“ pripomenula.

Bývalé vedenie projekt nepripravilo

Župa zároveň nesúhlasí s tým, že Raši považoval odhady rozpočtov spred niekoľkých rokov od subjektov, ktoré nebudú stavať nákladnú športovú infraštruktúru, za fakty, a rozpočty samospráv, ktoré musia tieto stavby realizovať, za dôkaz nepovažoval.

Pán Raši by sa nemal zbavovať zodpovednosti, nakoľko jeho garnitúra EYOF dohodla a veľmi dobre vedela, že športoviská v Košiciach sú v dezolátnom stave,“ uvádza sa v stanovisku. Primátor Košíc Jaroslav Polaček v tejto súvislosti pripomenul, že pri svojom príchode na magistrát projekt nebol zo strany bývalého vedenia mesta vôbec pripravený.

Neexistovali žiadne štúdie, projektové dokumentácie, zmluvy, či rozpočty aj s rôznymi alternatívami na výstavbu alebo rekonštrukciu športovísk, ktoré by celému procesu projektu dávali aspoň imitáciu pripravenosti,“ dodal Polaček.

Multišportové olympijské podujatie európskeho charakteru pre mládež vo veku od 14 do 18 rokov sa má v Košiciach uskutočniť od 24. júla do 1. augusta 2021. Predpokladá sa účasť 3700 športovcov z 50 štátov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaroslav PolačekRichard Raši