Tottenham sa zastal svojich židovských fanúšikov, označenie „Yid Army“ vnímajú ako česť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tottenham Hotspur
Fanúšikovia anglického futbalového klubu Tottenham Hotspur. Foto: ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 27. februára (WebNoviny.sk) – Anglický futbalový klub Tottenham Hotspur sa zastal časti svojich fanúšikov, ktorí sa často hrdia označením „Yid Army„, čo predstavuje pomenovanie Židov a pre niektoré skupiny ľudí môže vyznieť urážlivo.

Antisemitské posolstvo

Toto vyhlásenie nasledovalo po výzve zo strany mestského konkurenta FC Chelsea, ktorý predstaviteľov „Spurs“ požiadal, aby raz a navždy ukončilo akékoľvek dohady ohľadne tejto citlivej témy.

Tottenham má dlhodobo silnú fanúšikovskú základňu v židovských komunitách, priaznivci klubu sa preto často s pýchou označujú za „Yid Army„. Podľa Svetového židovského kongresu však tento pojem v ostatnom čase začal v sebe zahŕňať značné pejoratívne a antisemitské posolstvo.

Označenie vnímajú ako česť

Vždy sme mali jasný postoj v tom, že naši fanúšikovia, či už židovského alebo nežidovského pôvodu, tento termín nikdy nepoužili na nejaký útok,“ uviedol Tottenham vo svojom vyhlásení a zdôraznil, že takéto označenie vnímajú priaznivci „kohútov“ ako česť.

Podporovatelia FC Chelsea v decembrovom dueli Európskej ligy 2018/2019 v Budapešti proti MOL Vidi FC mali údajne spievať antisemitské chorály na adresu Tottenhamu. „The Blues“ momentálne čelia sankciám zo strany Európskej futbalovej únie (UEFA).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Tottenham Hotspur