Európska komisia odpovedala na list Orbána, kampaň maďarskej vlády vraj prekrúca realitu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: archívne, SITA/AP

BRUSEL 28. februára (WebNoviny.sk) – Európska komisia (EK) vo štvrtok reagovala na najnovšiu kampaň maďarskej vlády, v ktorej premiér Viktor Orbán maďarských občanov presviedča, že Európska únia zámerne dováža do Európy migrantov.

Orbán v liste, ktorý vláda rozosiela všetkým Maďarom, okrem iného píše, že únia sa chystá zastaviť eurofondy pre Maďarsko a ďalšie štáty, čím chcú „bruselskí byrokrati zlomiť odpor krajín, ktoré sú proti imigrácii„.

Kampaň prekrúca realitu

Na tvrdenia v tomto liste vo štvrtok v Bruseli bod po bode odpovedala hovorkyňa EK Mina Andrejevová, ktorá okrem iného zdôraznila, že únia už nepresadzuje žiadne kvóty pre prerozdeľovanie utečencov a vonkoncom žiadnych migrantov nikam nepriváža, naopak, snaží sa bojovať proti nelegálnej migrácii a proti prevádzačom najlepšie, ako vie.

Maďarskí občania „si zaslúžia fakty, nie výmysly„, vyhlásila vo štvrtok hovorkyňa EK. „Kampaň maďarskej vlády prekrúca realitu a pokúša sa maľovať čiernymi farbami obrázok tajomného sprisahania, ktorého cieľom je priviezť do Európy viac migrantov„, poznamenala Andrejevová.

Sprisahanie proti Maďarsku

Orbán v liste občanom Maďarska okrem iného píše, že vedenie únie „úmyselne oslabilo vonkajšie hranice“ bloku, aby vpustilo dnu viac migrantov.

List ide v línii viacerých doterajších vládnych reklamných kampaní, ktoré vykresľovali európskych predstaviteľov ako účastníkov sprisahania proti Maďarsku, na čele ktorého má byť americký finančník maďarského pôvodu George Soros.

Na plagátoch, ktoré momentálne visia po celom Maďarsku, je napríklad vyobrazený Soros spolu s predsedom EK Jeanom-Claudeom Junckerom a sprievodný text uvádza, že lídri EÚ riadiaci sa pokynmi Sorosa „spúšťajú experimentálne imigračné projekty s africkými krajinami„.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe George SorosJean-Claude JunckerViktor Orbán
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia