S Kim Čong-unom sme viedli dôležité rozhovory a máme dobré vzťahy, tvrdí po neúspešnom summite Trump

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump, Kim Čong-Un
Americký prezident Donald Trump a severokórejský líder Kim Čong-un počas summitu vo Vietname. Hanoj, 27. február 2019. Foto: archívne, SITA/AP.

WASHINGTON 1. marca (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump napriek zjavnému neúspechu tohtotýždňového americko-severokórejského summitu vo vietnamskom Hanoji trvá na tom, že so severokórejským lídrom Kim Čong-unom má „veľmi dobrý“ vzťah.

V Hanoji viedol veľmi dôležité rozhovory

Ako šéf Bieleho domu napísal v piatok na Twitteri, s Kimom viedol v Hanoji „veľmi dôležité rozhovory“. „My vieme, čo chcú oni, a oni zase vedia, čo potrebujeme my,“ charakterizoval Trump vzájomný vzťah medzi oboma krajinami bez toho, aby konkretizoval, o aké záležitosti ide.

Trump sa zatiaľ nevyjadril k nezrovnalostiam okolo dôvodu neúspechu summitu, ktoré obe strany vysvetľujú po svojom. Ešte vo štvrtok americký prezident uviedol, že summit skrachoval preto, lebo Kim trval na tom, aby Američania kompletne zrušili sankcie proti KĽDR.

Washington prepásol príležitosť

Pchjongjang však následne vyhlásil, že Kim žiadal iba čiastočné zrušenie sankcií a na výmenu sa bol ochotný zaviazať k úplnej likvidácii najväčšieho severokorejského jadrového komplexu.

Ako v piatok na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii v Hanoji vyhlásil severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho, Kim Trumpovi ponúkal aj písomný záväzok, že KĽDR sa nadobro vzdá jadrových aj raketových testov. Washington „prepásol príležitosť, aká sa možno už viackrát nenaskytne,“ povedal šéf severokórejskej diplomacie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpKim Čong-un