Status quo a rezignácia je pasca pre Európu, reaguje Pellegrini na prejav prezidenta Macrona

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Pellegrini, Emmanuel Macron
Zľava: Prezident Francúzskej republiky Emmanuel Macron a predseda vlády SR Peter Pellegrini počas privítania v areáli Bratislavského hradu pri príležitosti oficiálnej návštevy prezidenta Francúzskej republiky na Slovensku. Bratislava, 26. október 2018. Foto: SITA/Braňo Bibel

BRATISLAVA 5. marca (WebNoviny.sk) – Výzva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s názvom Pre európsku obnovu je dnes podľa premiéra Petra Pellegriniho veľmi aktuálna.

„Plne zdieľam jeho obavy zo spochybňovania nášho spoločného európskeho domu rôznymi deštrukčnými silami. Status quo a rezignácia je pasca pre Európu. Odpoveďou je ďalšie posilňovanie EÚ v oblasti slobody, bezpečnosti a pokroku,“ uvádza sa v stanovisku premiéra, ktoré agentúre SITA poskytla jeho hovorkyňa Patrícia Macíková.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa na svojej internetovej stránke prihovára Európanom, svoj prejav zverejnil aj v slovenčine. Na úvod vysvetľuje, že sa k Európanom prihovára aj v kontexte nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa konajú koncom mája a budú podľa neho rozhodujúce pre budúcnosť kontinentu. Ako sa uvádza na stránke Elyzejského paláca, robí to preto, lebo situácia je naliehavá.

„Ešte nikdy od konca 2. svetovej vojny sme nepotrebovali Európu tak ako dnes. Európa zároveň nebola nikdy tak ohrozená ako teraz,“ píše Macron. Vo svojom prejave navrhuje napríklad vznik Európskej agentúry na ochranu demokracie, reorganizáciu schengenského priestoru, novú hospodársku politiku, ktorá uprednostní európske firmy či Európsku klimatickú banku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Emmanuel MacronPeter Pellegrini
Firmy a inštitúcie EU Európska únia