Pellegrini sa zúčastní osláv výročia vstupu Poľska do NATO, v Štrasburgu predstaví víziu Európy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter Pellegrini
Predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: archívne, SITA/Braňo Bibel

BRATISLAVA 10. marca (WebNoviny.sk) – Premiéra Petra Pellegriniho čaká zahraničná pracovná cesta do Poľska a Francúzska. Už v nedeľu sa spolu s ďalšími premiérmi Visegrádskej štvorky zúčastní na oslavách 20. výročia vstupu Poľska do Severoatlantickej aliancie (NATO) vo Varšave.

Poľsko, Maďarsko a Česko vstúpili do NATO 12. marca 1999, Slovensko sa stalo členom o päť rokov neskôr – 29. marca 2004. Vo Francúzsku vystúpi na digitálnom summite a v pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu predstaví svoju víziu Európy.

Pomoc s digitálnou transformáciou

Následne sa v pondelok stretne v Paríži s generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángelom Gurriom a vystúpi na summite OECD Going Digital. Cieľom digitálneho summitu je pomôcť krajinám s digitálnou transformáciou, keďže nové technológie sa dotknú celej spoločnosti.

Počas návštevy Francúzska predseda vlády SR odhalí pamätnú tabuľu venovanú Slovákom a Čechom uväzneným v bývalom koncentračnom tábore Struthof – Natzwiller.

Uctenie si obetí pracovného „koncentráku“

V jedinom pracovnom koncentračnom tábore na území Francúzska si Peter Pellegrini uctí pamiatku desiatok tisíc väzňov vrátane vyše 300 občanov bývalého Československa, ktorí zahynuli v tomto tábore. V utorok sa zase stretne s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim. Pred poslancami v Štrasburgu vystúpi s príhovorom a následne s nimi bude diskutovať o budúcnosti Európskej únie.

Bude tak v poradí osemnástym premiérom či prezidentom, ktorý sa europoslancom prihovorí. Séria rozpráv o budúcnosti EÚ medzi hlavami štátov a vlád Únie na jednej strane a poslancami EP na strane druhej odštartovala v januári 2018 a bude pokračovať až do májových európskych volieb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Antonio TajaniJosé Ángel GurríaPeter Pellegrini
Firmy a inštitúcie EU Európska úniaEurópsky parlamentNATO Organizácia Severoatlantickej zmluvyOECD Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj