Posudzovanie zdravotného poistenia vo Veľkej Británii sa ihneď po tvrdom brexite meniť nebude

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Brexit_smerovky.jpg
Foto: Pixabay.com
Úrady by podľa zákona o vystúpení Veľkej Británie z EÚ bez dohody mali do konca roka 2020 postupovať voči osobám zúčastneným na systéme zdravotného zabezpečenia v Spojenom kráľovstve rovnako ako voči osobám zdravotne poisteným v inom členskom štáte.

Prístup slovenských úradov pri posudzovaní účasti v systéme zdravotného zabezpečenia by sa ani po tvrdom brexite ihneď meniť nemal. Predpokladá to vládou schválený návrh zákona o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie bez dohody.

Podľa tohto materiálu by totiž mali do konca roka 2020 postupovať voči osobám zúčastneným na systéme zdravotného zabezpečenia v Spojenom kráľovstve rovnako ako voči osobám zdravotne poisteným v inom členskom štáte.

Tento návrh pritom vychádza z deklarácie Veľkej Británie, že bude obdobne postupovať voči občanom členských štátov únie.

Rovnako to má byť aj v prípade ŤZP

Rovnako ani v prípade tvrdého brexitu by sa nemali meniť nároky občanov Spojeného kráľovstva žijúcich na Slovensku priznané podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

„Získané nároky, o ktorých sa rozhodlo najneskôr ku dňu predchádzajúcemu dňu vystúpenia Spojeného kráľovstva, pretrvajú i naďalej.

Uplatnenie tejto zmeny predpokladá zaručenú vzájomnosť zo strany Spojeného kráľovstva,“ uvádza sa v návrhu zákona o tvrdom brexite.

Registrácia ostane aj britským liekom

Tento zákon sa venuje aj oblasti liekovej politiky.

Podľa návrhu by totiž lieky z Veľkej Británie registrované v SR, ktoré boli v našej krajine povolené pred vystúpením Spojeného kráľovstva z únie, sa budú považovať za lieky z členského štátu únie.

Zabezpečiť sa tým má najmä dostupnosť liekov, ktoré sú na Slovensku registrované a v súčasnosti k nim neexistuje žiadna relevantná náhrada.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EU Európska únia