Ulice vo Zvolene prejdú rekonštrukciou, mesto získalo státisíce eur z eurofondov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zvolen
Mesto Zvolen. Foto: ilustračné, www.facebook.com

BANSKÁ BYSTRICA 14. marca (WebNoviny.sk) – Priestor zvolenských ulíc Hrnčiarska, Jozefa Kozáčeka a Bystrický rad dostane úplne nový vzhľad. Zvolenskej radnici sa podarilo na rekonštrukciu ulíc získať takmer 800-tisíc eur z eurofondov.

Vymenia asfalt a pribudnú lavičky

Rozbité asfaltové chodníky medzi základnou a materskou školou sa stanú minulosťou, rovnako, ako neupravená zeleň.

Ako agentúru SITA informovala referentka pre styk s verejnosťou na Mestskom úrade vo Zvolene Eva Hapčová, s rekonštrukciami, ktoré sa začnú v druhej polovici marca, súvisí aj niekoľkotýždňové zníženie kvality bývania obyvateľov v dotknutých uliciach, preto ich mesto prosí o trpezlivosť.

Na Hrnčiarskej ulici medzi školou a škôlkou asfalt vymenia za dlaždice, ktoré sú estetickejšie a prepúšťajú vodu. Na viacerých miestach osadíme nové lavičky, aby si ktokoľvek mohol posedieť a oddýchnuť v príjemnom prostredí, ktoré tu vznikne. Samozrejmosťou sú nové kvetináče, odpadkové koše či stojany na bicykle,“ priblížil rozsah prác vedúci odboru územného plánovania zvolenského magistrátu a hlavný mestský architekt Peter Kašša.

Pozornosť venuje aj zeleni

Keďže mesto má v úmysle celkovo zlepšiť životné prostredie v tejto oblasti, veľkú pozornosť venuje zeleni. „Všetky výruby budú nahradené inými, vhodnejšími drevinami. Prevažovať budú lipy, pribudnú tiež kríky a ozdobné trávy v kvetináčoch,“ uviedla Zuzana Holíková z referátu zelene mesta.

Zvolenčania sa môžu tešiť na moderné zelené prvky – zelené steny v okolí školy či škôlky a dažďové záhrady, ktoré majú za cieľ zadržiavať v prostredí vodu a postupným odparovaním osviežovať vzduch aj v letných horúčavách,“ dodala Holíková.

Námietky obyvateľov

Rozsiahlejšie rekonštrukčné práce boli na začiatku plánované aj na uliciach Bystrický rad a Jozefa Kozáčeka, po námietkach tamojších obyvateľov sa na nich však uskutočnia len menšie úpravy. Vo vnútroblokoch týchto ulíc pribudnú najmä detské ihriská, polopodzemné kontajnery, budú upravené chodníky.

V okolí a bezprostrednej blízkosti základnej školy trávi čas množstvo detí aj mimo vyučovania, preto tu umiestnime nové prvky detského ihriska aj pre väčšie deti, lavičky, altánok či pieskovisko,“ ozrejmil Kašša s tým, že nové ihriská by mali pribudnúť aj vo vnútrobloku Jozefa Kozáčeka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia