Vo všetkých pohoriach platí zvýšené nebezpečenstvo, lavíny sa môžu uvoľniť už pri malom zaťažení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vysoké Tatry, sneh, hory

BRATISLAVA 16. marca (WebNoviny.sk) – Vo všetkých pohoriach v sobotu pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo t.j. 3. stupeň z 5-dielnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Zvyšovanie lavínového nebezpečenstva spôsobuje nový, vetrom previaty sneh.

Väčšina nového snehu je vetrom prenesená na záveterné svahy a do nižších polôh. Sneh je veľmi nerovnomerne rozložený a je lokálne uložený vo forme snehových dosiek a vankúšov hlavne na severovýchodných, východných a juhovýchodných svahoch.

Kritické vrstvy krúpkov

Uvoľnenie lavín je na strmých svahoch možné už pri malom dodatočnom zaťažení (pohyb lyžiara, skupina s dobrými rozostupmi). V priebehu dňa sa môžu vyskytnúť aj spontánne lavíny menších rozmerov.

Vo vysokých polohách nad 2 000 metrov nad morom sa na severných a tienistých svahoch nachádzajú kritické vrstvy krúpkov a hranatozrnného snehu, ktoré tiež môžu byť potencionálnou klznou plochou lavín. V nižších polohách vplyvom oteplenia sneh sadol a čiastočne sa stabilizoval. Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

Fúkal silný nárazový vietor

V sobotu ráno prevládalo na horách zamračené počasie a hmla, miestami slabé sneženie. Mierne sa ochladilo, teplota vzduchu sa ráno pohybovala v rozpätí od mínus 14 stupňov Celzia na hrebeňoch Tatier, po mínus tri stupne Celzia v dolinách. Fúkal čerstvý, na hrebeňoch Tatier silný severozápadný vietor do 14 m/s, v nárazoch miestami až 30 m/s (až 100 km/ hod).

Za posledných 24 hodín napadlo vo všetkých pohoriach 5 až 15 cm nového snehu pri pôsobení silného vetra. Nový sneh je vplyvom silného vetra previevaný na záveterné, najmä juhovýchodné a východné svahy a uložený vo forme snehových dosiek a vankúšov, ktorých hrúbka dosahuje aj 70 centimetrov.

Povrch snehu tvorí prachový sneh z posledného sneženia, alebo tvrdá nosná vetrom ubitá zmrznutá vrstva. Hrebeňové oblasti sú buď vyfúkané do tvrdého ľadového snehu alebo tvorené veľkými prevejmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať