Video: Na protestoch žltých viest vo Francúzsku zatkli stovky ľudí, došlo i k stretom s políciou (aktualizované)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Žlté vesty, Francúzsko, protest
Členovia hnutia Žltých viest sa pri parížskom Víťaznom oblúku opäť dostali do konfliktu s políciou, 16. marec 2019. Foto: SITA/AP
  • aktualizované: 16. marca 21:29

PARÍŽ 16. marca (WebNoviny.sk) – Počas sobotňajších protestov členov hnutia Žltých viest v Paríži zadržala polícia 192 ľudí. Informovala o tom agentúra AP, ktorej to potvrdila parížska polícia. Šesťdesiat osôb utrpelo zranenia, z toho 18 sú hasiči a policajti.

Polícia použila slzný plyn i vodné delo

Protesty proti francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi už osemnásty víkend sprevádzali konflikty demonštrantov s políciou. Demonštranti do policajtov hádzali dymovnice, dlažobné kocky a iné predmety, zakladali ohne alebo poničili podniky a obchody luxusných značiek na známom bulvári Champs-Élysées.

Poriadková polícia proti nim použila slzný plyn aj vodné delo. Napätie medzi demonštrantmi a bezpečnostnými zložkami pretrvávalo niekoľko hodín, do súmraku sa však protestujúci rozišli.

Pred jedným požiarom, ktorý vandali založili v banke na prízemí sedemposchodovej budovy, museli hasiči zachrániť matku s dieťaťom, potvrdil pre AP parížsky hasičský zbor. Jedenásť ľudí, vrátane dvoch hasičov, utrpelo ľahšie zranenia.

Debata plná prázdnych slov

Minister vnútra Christophe Castaner, ktorý sa večer prišiel pozrieť na vzniknuté škody na Champs-Élysées, uviedol, že v Paríži protestovalo zhruba 10-tisíc členov hnutia Žltých viest, z toho 1 500 „veľmi násilných ľudí, ktorí tu sú, aby rozbíjali veci“. Na ostatných miestach vo Francúzsku protestovalo ďalších 4 500 ľudí.

Podľa Castanera bol však počet ľudí na protestoch hnutia Žltých viest v hlavnom meste menší ako účastníkov pokojného protestu za boj proti klimatickým zmenám, na ktorý prišlo 30-tisíc demonštrantov. Hoci výtržníci na protestoch hnutia Žltých viest prilákali najviac pozornosti, väčšina ostatných členov hnutia protestovala v Paríži pokojne.

Skupiny Žltých viest zastupujú učiteľov, nezamestnaných ľudí či pracovné odbory. Podľa protestného hnutia Macronova ekonomická politika favorizuje bohatšie vrstvy spoločnosti a nemyslí na tých chudobnejších. Protesty predstavujú koniec dvojmesačnej celonárodnej debaty, ktorú Macron zorganizoval, aby mohol reagovať na obavy protestujúcich. Tí však tvrdia, že debata je len plná prázdnych slov a trikom v kampani Macrona pred májovými voľbami do europarlamentu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Emmanuel Macron