Útočník, ktorého obvinili z útokov v mešitách v Christchurchi, mal zrejme konať sám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nový Zéland, Christchurch
Kytice kvetov poukladané na stene botanickej záhrady v Christchurchi pre obete streľby v mešitách. Foto: archívne, SITA/AP

BRATISLAVA 17. marca (WebNoviny.sk) – Muž, ktorého obvinili z piatkových útokov v mešitách v novozélandskom meste Christchurch, podľa všetkého konal sám. Uviedol to policajný komisár Mike Bush. Podozrivý 28-ročný Austrálčan Brenton Tarrant je podľa jeho slov jedinou osobou obvinenou zo streľby.

Okrem Tarranta po útokoch zadržali aj troch ďalších ľudí, podľa Busha si však polícia nemyslí, že sa na nich podieľali. Jedného muža obvinili z prečinov súvisiacich so strelnými zbraňami, jednu ženu prepustili bez obvinení a 18-ročný mladík sa v pondelok postaví pred súd, píše spravodajský portál BBC.

Počet obetí sa zvýšil

Piatkové útoky si vyžiadali 50 obetí. Počet mŕtvych úrady v nedeľu zvýšili po tom, čo v jednej z mešít našli telo. V nemocnici je približne ešte 34 zranených ľudí, štvorročné dievčatko je v kritickom stave.

Podľa Busha úrady pracujú na identifikácii obetí čo najrýchlejšie, ako sa dá. Ako uviedol, musia si byť absolútne istí o príčinách úmrtí predtým, ako telá odovzdajú pozostalým.

Zmena v zákonoch

Premiérka Jacinda Ardernová v nedeľu počas tlačovej konferencie uviedla, že telá obetí začnú odovzdávať príbuzným večer a predpokladá, že s tým skončia v stredu. Parlament podľa jej slov v utorok vzdá obetiam „teroristického útoku“ úctu.

Ardernová počas konferencie tiež zopakovala, že v krajine zmenia zákony o zbraniach. O reforme zbraňovej politiky bude jej vláda diskutovať v pondelok.

Premiérka zároveň potvrdila, že deväť minút pred útokom dostala od podozrivého dokument, ale neobsahoval konkrétne detaily, ako napríklad lokalitu. Ardernová povedala, že dokument do dvoch minút poslala bezpečnostným službám.

Čelí obvineniu z vraždy

Hlavný podozrivý sa v sobotu postavil pred súd. Tarrant zatiaľ čelí jednému obvineniu z vraždy, predpokladá sa však, že voči nemu vznesú aj ďalšie. Po krátkom pojednávaní ho vzali naspäť do väzby. Znovu sa pred súd postaví 5. apríla.

Tarrant mal zbrojný pas a vlastnil päť zbraní, vyjadrila sa v sobotu Ardernová. Pred útokom nemal záznam v registri trestov a nesledovali ho ani tajné služby v Austrálii a na Novom Zélande.

Strelec zaútočil v mešitách v piatok počas poludňajších modlitieb a svoje konanie vysielal na sociálnej sieti Facebook. Útočník predtým na sociálnych sieťach zverejnil 74-stranový manifest, v ktorom sa identifikoval ako Tarrant a svoje konanie okrem iného odôvodnil tým, že sa chcel pomstiť za útoky vykonané moslimami v Európe.

Informácie pochádzajú z agentúry AP, webstránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia