Video: Hladiny riek na Stredozápade USA nebezpečne stúpli, obyvateľov viacerých štátov evakuovali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Missouri, záplavy
Cesta zaplavená vodou z rieky Missouri.

ST. LOUIS 17. marca (WebNoviny.sk) – Záplavy spôsobené prudkým dažďom a roztápajúcim sa snehom si na americkom Stredozápade vyžiadali dvoch mŕtvych. Úrady informovali, že v piatok zomrel na juhozápade štátu Iowa 52-ročný Aleido Rojas Galan, ktorý so svojím autom obišiel barikádu a strhla ho voda.

Mužov strhla voda z pretrhnutej hrádze

V aute boli okrem Galana dvaja muži, tým sa ale podarilo prežiť. Vo štvrtok zase zomrel 50-ročný James Wilke z Columbusu v štáte Nebraska, keď sa snažil so svojím traktorom prísť k uviaznutým motoristom a zrútil sa most.

Dvaja muži sú tiež nezvestní. Jedného muža vo štvrtok strhla voda, keď stál na kapote svojho zaplaveného auta, druhého zase, keď sa pretrhla hrádza.

Hladina rieky Missouri nebezpečne stúpla

V dôsledku dažďa a roztápajúceho sa snehu stúpla hladina rieky Missouri na nebezpečnú úroveň. V iowskom okrese Fremont dosiahla v nedeľu rekordnú výšku 9,2 metra. V Nebraske aj Iowe museli obyvateľov evakuovať.

Zatiaľ, čo v Nebraske v nedeľu voda začala klesať, obyvatelia štátov Iowa, Kansas a Missouri sa pripravujú na najhoršie. Záplavy hlásia aj z Illinois, Minnesoty, Južnej Dakoty a Wisconsinu.

Voda v Nebraske zaplavila aj leteckú základňu. Denník Omaha World-Herald informoval, že tretina základne Offutt je pod vodou. Hovorca zariadenia uviedol, že voda poškodila 60 budov, pričom zhruba polovica z nich je zaplavená až 2,4 metrami vody.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia