Z povrchu Marsu po prvýkrát prehovorí človek, českí vedci na planétu pošlú sondu s nahrávkami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mars
Pohľad na Mars, Zem a Mesiac. Foto: ilustračné, Getty Images

BRATISLAVA 20. marca (WebNoviny.sk) – Ktorýkoľvek obyvateľ sveta sa môže stať prvým človekom, ktorý prehovorí z povrchu Marsu a jeho nahrávka bude prvým zvukovým záznamom, ktorý bude odvysielaný z Marsu na Zem.

Na Mars pošlú jedenásť zvukov

Česká Akadémia vied v spolupráci s vedeckým časopisom Vesmír vyhlásili súťaž s názvom Telefonát z Marsu, v rámci ktorej môže ktokoľvek poslať pomocou formuláru dostupného na stránke mars.vesmir.cz tridsaťsekundový zvukový záznam, ktorý by chcel poslať na Mars. Podľa autorov projektu môže ísť o hudbu, hovorené slovo alebo akékoľvek zvuky.

K nahrávke môžu autori pripojiť krátky odkaz, v ktorom vysvetlia, prečo by práve ich dielo malo letieť na Červenú planétu. Šancu tak má aj obyčajný zvuk, ktorý v sebe nesie silný príbeh,“ uvádzajú českí vedci.

Nahrávky je možné posielať do 20. apríla, autori projektu z nich neskôr vyberú jedenásť, ktoré pošlú na Mars, a spomedzi nich jedného absolútneho víťaza, ktorého zvukový odkaz odvysielajú z Marsu na Zem.

Plánované pristátie

Na Mars dopraví víťazné nahrávky sonda ExoMars 2020, vyvinutá Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos. Sondu vynesie do vesmíru v júli 2020 ruská raketa Proton-M, pristátie na Marse je plánované na apríl 2021.

V rámci projektu sa na povrch Červenej planéty dostane aj modul vyvinutý českými vedcami, ktorý bude skúmať zmeny elektromagnetického poľa planéty a tiež to, či sú na Marse blesky. Práve tento modul bude mať v pamäti uložených aj jedenásť zvukových nahrávok pozemšťanov.

Informácie pochádzajú od Mareka Janáča z časopisu Vesmír.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať