Čínsky vicepremiér Liou Che bude v USA rokovať v snahe zlepšiť vzťahy v oblasti obchodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Liou Che
Čínsky vicepremiér Liou Che. Foto: archívne, SITA/AP

WASHINGTON 24. marca (WebNoviny.sk) – Čínska delegácia, ktorú povedie vicepremiér Liou Che, navštívi USA začiatkom budúceho mesiaca po tom, ako americkí predstavitelia budú rokovať v Číne v snahe o zlepšenie vzťahov v obchodnej oblasti. Potvrdil to v sobotu Biely dom.

Dosiahnutie čiastočného pokroku

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová uviedla, že prezident Donald Trump na budúci týždeň do Pekingu posiela splnomocnenca USA pre obchod Roberta Lighthizera a ministra financií Stevena Mnuchina.

V delegácii bude aj zástupca splnomocnenca USA pre obchod Jeffrey Gerrish a ďalší vysokopostavení predstavitelia americkej administratívy.

Podpredseda čínskej vlády Liou Che a ďalší predstavitelia Číny sa so zástupcami USA stretnú ma rokovaniach vo Washingtone od 3. apríla, informovala hovorkyňa Bieleho domu. Naplánované rozhovory naznačujú, že obe strany veria v dosiahnutie aspoň čiastočného pokroku. Prezident USA Donald Trump vo štvrtok povedal, že „rokovania s Čínou prebiehajú veľmi dobre“.

Uvalenie ciel pri nedodržaní podmienok zmluvy

Podľa predstaviteľov podnikateľských organizácií hlavným sporným bodom vyjednávaní je to, aký typ mechanizmu vynucovania sa do dohody zahrnie.

Trumpova administratíva podľa nich chce mať možnosť uvaliť clá na čínske tovary, ak Peking nebude dodržiavať podmienky zmluvy. USA zároveň chcú, aby Čína sľúbila, že nebude voči takýmto clám prijímať odvetné opatrenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpLiou Che