Zomrel agent Mossadu Rafi Ejtan, ktorý zadržal Adolfa Eichmanna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rafi Eitan
Rafi Eitan. Foto: archívne, SITA/AP.

BRATISLAVA 24. marca (WebNoviny.sk) – Vo veku 92 rokov zomrel agent Mosadu Rafi Ejtan, ktorý sa podieľal na zadržaní nacistického funkcionára Adolfa Eichmanna.

Hrdina tajných služieb

Ejtan v roku 1960 viedol osemčlenný tím, ktorý letel do Argentíny a priviezol odtiaľ Eichmanna, aby ho v Izraeli postavili pred súd. Je považovaný za otca izraelských tajných služieb. Eichmanna, ktorý bol jedným z hlavných organizátorov holokaustu, v roku 1962 uznali vinným a obesili.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil Ejtana za „jedného z hrdinov izraelských tajných služieb“ a „blízkeho osobného priateľa“. Prezident Reuven Rivlin ho opísal ako „rodeného bojovníka, ktorý sa držal svojej misie a toho, o čom vedel, že je správne“.

Zranený v izraelskej vojne

Ejtan sa narodil v roku 1926 v kibuci v Britskom mandáte v Palestíne do rodiny ruských imigrantov. Vyrastal v meste Ramat ha-Šaron severne od Tel Avivu.

V roku 1948 utrpel zranenie v izraelskej vojne za nezávislosť a po prepustení z armády sa pridal k domácej tajnej službe Šin Bet, kde sa mu darilo a vymenovali ho za šéfa hlavných operácií Šin Bet a Mossadu.

V osemdesiatych rokoch minulého storočia sa však ukázalo, že pre neho pracoval americký analytik Jonathan Pollard, ktorý dal tisícky prísne tajných dokumentov Izraelu a po svojom zatknutí v roku 1985 strávil 30 rokov vo väzení. FBI následne vydala zatykač aj na Ejtana.

V rokoch 2006 až 2009 pôsobil Ejtan v izraelskom parlamente a stal sa ministrom pre záležitosti penzistov za stranu Gil. Zomrel v sobotu v nemocnici Ichilov v Tel Avive.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Rafi Ejtan